Lumea la zi

Alertă! Dispare pudra de talc pentru copii! Produsul conține substanțe cancerigene

Pudra de talc Sursa foto BZI
Sursa foto: BZI

Din anul 2023, compania Johnson&Johnson nu va mai produce și nici nu va mai vinde pudră de talc pentru copiii în niciun loc din lume.

Această decizie radicală vine după ce compania s-a confruntat cu zeci de mii de procese intentate de femei, cele mai mult fiind mame, care susțin faptul că acest produs conține azbest. 

Conform bbc.com, această substanță ar putea produce cancer ovarian. Chiar și așa, J&J a transmis în nenumărate rânduri faptul că a realizat de-a lungul anilor cercetări independente care demonstrează că pudra de talc pentru copii poate fi utilizată în siguranță. Firma a transmis faptul că acest produs conține amidon de porumb.

„Poziția noastră privind siguranța talcului nostru cosmetic rămâne neschimbată. Susținem cu fermitate deceniile de analize științifice independente efectuate de experți medicali din întreaga lume, care confirmă că pudra pentru bebeluși Johnson’s pe bază de talc este sigură, nu conține azbest și nu provoacă cancer„, a precizat compania.

Fără pudră de talc în State

Johnson&Johnson a oprit de mai bine de doi ani comercializarea acestui produs în Statele Unite ale Americii, din cauza cererii scăzute. Acest lucru s-a produs în urma dezinformării cu privire la siguranța pudrei de talc pe fondul mai multor cazuri juridice.

„Ca parte a unei evaluări a portofoliului la nivel mondial, am luat decizia comercială de a trece la un portofoliu de pudră pentru bebeluși exclusiv pe bază de amidon de porumb”, au transmis oficialii într-un comunicat.

În momentul actual, compania J&J se confruntă cu mai multe procese din partea consumatorilor conform cărora produsele cu talc ar fi provocat cancer din cauza contaminării cu azbest.

În anul 2018, s-a realizat o investigație de către jurnaliștii de la Reuters care susțin faptul că cei de la conducerea companiei erau conștienți de faptul că în produsele lor se folosesc de mulți ani azbestul. De asemenea, aceștia au transmis faptul că au existat înregistrări interne ale companiei, mărturii din procese, dar și alte dovezi însă din anul 1971. Totodată, la începutul anilor 2000, în cadrul unor pulberi finite ale produselor J&J s-au găsit cantități mici de azbest.

J&J neagă acuzațiile

Compania a răspuns acuzațiilor și a transmis faptul că acestea sunt total neadevărate. Astfel, aceasta a creat o filială numită LTL Management căreia i-au fost cedate drepturile în ceea ce privește talcul. Ulterior, aceasta a intrat în faliment.

Înainte de faliment, însă, compania a avut costuri de 3,5 miliarde de dolari pentru procesele în care a fost implicată.

În luna aprilie a anului curent, un acționar cerea încetarea vânzării la nivel global a pudrei de talc pentru copii. La acel moment, propunerea a fost respinsă.

Compania J&J comercializează de aproape 130 de ani pudră pentru bebeluși, devenind un simbol al imaginii de familie a companiei. Acest produs este folosit pentru prevenirea iritațiilor  și pentru utilizari cosmetice.