Infofinanciar > Info > Alertă de Cod Roșu! Temperaturile scad drastic
Info

Alertă de Cod Roșu! Temperaturile scad drastic

Vreme Sursa foto Stiridinlume.ro
Sursa foto Stiridinlume.ro

Temperaturile din România au ajuns la peste 40 de grade Celsius, dar după ziua de joi, 27 iulie, o să înceapă să scadă. În București s-a emis Cod Roșu azi, 26 iulie și sunt avertizați să evite să stea în zone cât mai umbroase pentru a nu se face rău sau chiar să nu iasă din casă.

S-a simțit un disconfort termic deosebit de accentuat  și în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa.

România afectată de Cod Roșu

Meteorologii au emis avertizări de caniculă pentru numeroase regiuni ale țării, inclusiv municipiul București și opt județe, cu cod roșu exprimat prin temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Județele afectate de avertizarea Cod Roșu sunt Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București. În aceste zone, se vor înregistra temperaturi maxime extreme între 40 și 42 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat, conform anunțului ANM (Administrația Națională de Meteorologie).

De asemenea, a fost emisă o atenționare cod portocaliu în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și centrul și sud-vestul Moldovei. Aici se vor înregistra temperaturi maxime în general între 37 și 39 de grade Celsius, cu un disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În nordul Olteniei, nordul Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral, va fi Cod Galben de caniculă, cu un nivel ridicat de disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade Celsius. Este important ca oamenii să fie precauți și să ia măsuri de protecție împotriva căldurii excesive și a disconfortului termic pentru a se proteja sănătatea în aceste condiții meteo extreme.

Temperaturile se mai răcesc

De joi, în toată țara se prevede o bruscă scădere a temperaturilor cu peste 10 grade, însoțită de ploi și vijelii. De exemplu, în București, unde miercuri, 26 iulie, se înregistrează temperaturi de 40-41 de grade Celsius, joi se estimează că vor coborî la 28 de grade Celsius. Această schimbare meteorologică este cauzată de un val de aer rece care vine din centrul Europei. În prima fază, această masă de aer rece va afecta Banatul și zona Crișanei, iar ulterior se va ciocni cu masa de aer fierbinte din centrul și sudul țării.

Aceste variații bruste ale temperaturilor și fenomenele meteo asociate pot avea un impact semnificativ asupra condițiilor de viață și activităților desfășurate în aceste regiuni. Este important ca oamenii să fie pregătiți pentru aceste schimbări și să ia măsuri de precauție pentru a face față condițiilor meteorologice extreme.

„Ne vom aștepta la fenomene violente, pe măsură ce masa de aer va avansa spre țara noastră. Vom avea furtuni intense în mai toată țara, vijelii puternice, rafale de vânt care ar putea să depășească 100 km pe oră, ploi torențiale, căderi de grindină”, a declarat meteorologul Mihai Huștiu, potrivit spotmedia.ro.