Infofinanciar > Lumea la zi > Alegeri SUA 2024. Un vot popular național așa numit ”defectuos” ar putea lucra în avantajul lui Trump
Lumea la zi

Alegeri SUA 2024. Un vot popular național așa numit ”defectuos” ar putea lucra în avantajul lui Trump

Donald Trump, Sursă foto: Reuters
Foto: reuters.com

În acest moment, oricine poate ghici dacă Donald Trump va câștiga nominalizarea republicană pentru funcția de președinte în 2024. Mulți democrați au sentimente amestecate, urându-l pe Trump și ceea ce a făcut țării, dar gândindu-se că el ar putea fi cel mai ușor de învins adversar republican pentru președintele Biden (sau poate orice alt democrat).

Dar ce se întâmplă dacă Trump se confruntă cu obstacole insurmontabile în încercarea de a obține nominalizarea republicană? Ce ar putea face, mai ales dacă este puțin probabil să dea înapoi?

Trump a refuzat recent să se angajeze să susțină candidatul republican dacă nu va obține victoria, ceea ce l-a determinat pe fostul său procuror general, William Barr, să afirme că Trump ar ruina șansele republicanilor „spunându-i bazei sale să stea acasă”.

Alt drum

S-ar putea să existe o altă tactică care ar putea fi mai bună pentru Trump, dar mai rea pentru noi toți.

După ce ne-am concentrat mult timp asupra propunerii de Pact Interstatutar al Votului Popular Național (NPVIC) și a defectului său conceptual critic care permite alegerea unui președinte cu o mică minoritate din votul popular, suntem intrigați de o posibilă mișcare a lui Trump pentru a câștiga chiar dacă pierde.

NPVIC încearcă să ocolească supraponderarea nedemocratică a statelor mai mici în Colegiul Electoral (reflectând supraponderarea lor în Senat, unde fiecare stat are doi reprezentanți, indiferent de populație). În cazul în care statele care însumează 270 de voturi electorale (numărul necesar pentru alegerea președintelui) semnează pactul, toate aceste state s-ar angaja prin contract să acorde voturile lor electorale câștigătorului votului la nivel național.

Statele cu 195 de voturi electorale au adoptat deja pactul, astfel că, pentru a reuși, mai lipsesc doar 75 de voturi electorale. Dar statele care susțin acest lucru sunt toate state puternic democrate. Michigan (16 voturi electorale) și Minnesota (10 voturi electorale), care au adoptat NPVIC într-o singură ramură a legislaturii lor, au ales legislaturi și guvernatori complet democrați la mijlocul legislaturii, astfel încât NPVIC ar putea ajunge în curând la 49 de voturi electorale de succes.

Ar merge

Un vot popular național defectuos ar putea funcționa. NPVIC a trecut de o ramură a legislativului în alte șapte state care totalizează 62 de voturi electorale (Arkansas, Arizona, Maine, Carolina de Nord, Nevada, Oklahoma și Virginia), dar aceste state sunt acum cel puțin parțial controlate de republicani. Așadar, inițiativa depinde acum în mare măsură de republicani, lăsând la o parte probabilele contestații juridice.

Deși republicanii au indicat inițial un anumit sprijin pentru acest pact, mulți par să fi recunoscut că, așa cum beneficiază de înclinarea Senatului, beneficiază și de înclinarea Colegiului Electoral. Puține dintre statele rămase cu control republican al uneia sau ambelor ramuri ale legislativului (și/sau al guvernatorului) au fost pretendenți serioși pentru a depăși pragul de 270 de voturi electorale pentru NPVIC.

Variantă pentru Trump

Dar defectul critic al conceptului NPVIC – faptul că ar alege câștigătorul cu cele mai multe voturi la nivel național chiar dacă nu este vorba de o majoritate a alegătorilor – ar putea juca în avantajul lui Trump. Dacă Trump crede că ar avea sprijinul celor 39% care îl privesc favorabil sau că ceilalți îl vor susține atunci când vor vedea alternativele, ar putea fi dispus să parieze pe câștigarea președinției ca și candidat „independent”, pentru care are recunoașterea numelui și sprijinul financiar pentru a fi deosebit de competitiv. Deoarece probabil că nu ar câștiga multe state și, prin urmare, nu ar obține multe voturi electorale în mod tradițional, pactul ar putea fi o cale mai de succes.

Numeroșii susținători ai lui Trump în legislaturile statelor ar putea probabil să ajute la adoptarea compactului NPVIC în mai multe state suplimentare, mai mult decât suficiente pentru a-l face eficient. Sprijinul lui Trump în legislativele statale s-a dovedit a fi puternic. Deși establishmentul republican a recunoscut prejudecata republicană din sistemul Colegiului Electoral, sprijinul general al republicanilor pentru o anumită formă de vot popular național anul trecut a fost de 42%, în creștere de la doar 27% în 2016, iar acest lucru ar putea fi susținut și mai mult acum, deoarece candidații republicani la Camera Reprezentanților au primit mai multe voturi decât candidații democrați la nivel național în 2022.

Numeroșii legislatori democrați din aceste state care au susținut în mod constant NPVIC, nu numai pentru a depăși prejudecata Colegiului Electoral, ci și din motive de „bună guvernare”, s-ar alătura probabil republicanilor lui Trump. După cum a remarcat Charles Dudley Warner: „Politica îți aduce prieteni ciudați”.

Avantaj MAGA

Adoptarea NPVIC l-ar putea sprijini pe Trump chiar mai mult decât pare la prima vedere. Alegătorii au arătat un sprijin puternic pentru senatorul Bernie Sanders în 2016 și un sprijin combinat pentru Sanders și senatoarea Elizabeth Warren în 2020. S-ar putea ca progresiștii, neliniștiți de schimbările mai graduale susținute de centrul democrat, să aibă șansa de a-și susține propriul candidat în cadrul NPVIC, care permite alegerea unui președinte prin pluralitate?

Ar merge Trump pe această cale? Repetiția din această lună că Trump ar putea să nu-l susțină pe candidatul republican a fost un ecou al unor amenințări similare din 2015 și 2016, care au fost interpretate atunci ca un preludiu la o posibilă candidatură independentă, așa cum a fost interpretată de unii acum. O mișcare a legislatorilor republicani în anul următor pentru a susține NPVIC ar putea confirma o astfel de mișcare.

Și, deși nu a fost pe deplin consecvent, Trump a criticat de mult timp sistemul Colegiului Electoral și s-a declarat în favoarea unei alegeri populare a președintelui (sprijin promovat de NPVIC). Sprijinul său pentru NPVIC acum ar putea fi văzut chiar ca un nivel de consecvență și o concentrare asupra interesului public mai degrabă decât asupra interesului propriu, lăsând astfel, eventual, o moștenire permanentă mai bună, chiar dacă pierde. Ciudate coaliții, într-adevăr!

Susținătorii NPVIC – și statele care l-au adoptat – ar putea dori să fie pregătiți cu un simplu amendament care să abordeze defectul rezolvabil al alegerii unui populist fără sprijin popular. Indiferent dacă se numește Trump sau nu. Avantajul lui Trump!