Infofinanciar > Lumea la zi > Al Jazeera: „Nu este pro-Israel”. Decodificarea răspunsului discret al lui Putin la atacurile Hamas
Lumea la zi

Al Jazeera: „Nu este pro-Israel”. Decodificarea răspunsului discret al lui Putin la atacurile Hamas

Netanyahu și Putin, Sursă foto: The Wall Street Journal
Sursa foto Arhiva companiei

Rusia, care a găzduit grupul armat palestinian, are o istorie complicată cu Israelul. „Vreau să-ți mulțumesc, prietene, pentru ceea ce ai făcut” Acest lucru i-a spus premierul din Israel Benjamin Netanyahu președintelui rus Vladimir Putin la Kremlin în urmă cu aproximativ patru ani.

Cuvintele sale au urmat după ce Moscova a transferat la Tel Aviv rămășițele lui Zachary Baumel, un militar israelian dispărut în misiune din 1982.

Cât de recunoscător îi este Netanyahu lui Putin?

Netanyahu nu și-a exprimat decât recunoștința față de Putin. Chiar și în momentele în care soldații ruși au descoperit rămășițele lui Baumel luptau pentru președintele sirian Bashar al-Assad, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Iranului.

Războiul face din nou ravagii în Orientul Mijlociu. Netanyahu s-ar putea simți înjunghiat pe la spate de „prietenul său drag” Putin. Acesta a păstrat tăcerea în legătură cu conflictul timp de trei zile, fără să prezinte condoleanțe Tel Avivului. S-a abținut să îl sune pe Netanyahu.

Poziția Rusiei nu a permis Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să obțină unanimitatea necesară pentru a condamna Hamas. Putin a rupt tăcerea doar pentru a deplânge decesele „catastrofale” ale civililor. De asemenea, el a atacat pașii făcuți de Washington în soluționarea problemei păcii în Orientul Mijlociu.

„Acesta este un exemplu viu al eșecului politicilor din Orientul Mijlociu ale Statelor Unite [care] au încercat să monopolizeze reglementarea [de pace]. Dar, din nefericire, [SUA] nu au fost preocupate de căutarea de compromisuri pentru ambele părți și, viceversa, și-au promovat propriile concepții despre cum ar trebui să se facă acest lucru, [și] au exercitat presiuni asupra ambelor părți”, a declarat el în timpul unei întâlniri televizate cu prim-ministrul irakian Muhammad Shia al-Sudani.

Moscova a refuzat să includă Hamas pe lista organizațiilor „teroriste”. Acest lucru a fost făcut de Franța și Uniunea Europeană la începutul acestei săptămâni.

„Menținem contactul cu [ambele] părți ale conflictului. Bineînțeles, Rusia continuă să analizeze situația și își păstrează poziția de națiune care are potențialul de a participa la procesul de soluționare”, a declarat miercuri jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Analiștii spun că actualul conflict dintre israelieni și Hamas – precum și un război mai mare în regiune ar putea fi în beneficiul Moscovei și al aliaților săi.

Războiul dintre Israel și Gaza, în beneficiul Moscovei

„Răspunsul Rusiei la atacul terorist spune multe despre adevăratele simpatii ale lui Putin, iar acestea nu sunt pro-israeliene. Rusia este un jucător cheie în coaliția informală anti-occidentală care include Iranul, Coreea de Nord și China – și a încercat de mult timp să „zguduie barca occidentală. Este foarte benefic pentru Putin să distragă atenția și ajutorul internațional, mai ales american, de la Ucraina, lucru de care se teme sincer (nr. președintele Volodimir Zelenski)”, a declarat pentru Al Jazeera Nikolay Mitrokhin de la Universitatea germană din Bremen.

Zelenski a declarat că Rusia este „interesată să declanșeze un război în Orientul Mijlociu, astfel încât o nouă sursă de durere și suferință să submineze unitatea mondială, să sporească discordia și contradicțiile și, astfel, să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa. Îi vedem pe propagandiștii ruși jubilând. Îi vedem pe prietenii iranieni ai Moscovei sprijinindu-i în mod deschis pe cei care au atacat Israelul. Și toate acestea reprezintă o amenințare mult mai mare decât percepe lumea în prezent. Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale”.

Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea bloca o soluționare în Ucraina. De asemenea, ar îngheța legăturile economice esențiale din cadrul Eurasiei.

„Atenția și resursele aliaților occidentali ar fi dispersate. Dar, cel mai important, perspectiva de stabilizare în macroregiune ar fi zădărnicită din punct de vedere strategic. Un acord de pace, acum amânat, între Arabia Saudită și Israel ar fi putut ajuta la crearea unui nod de transport între India, Orientul Mijlociu și Europa. Acest hub ar fi putut inaugura o integrare macroeconomică mai strânsă în Eurasia. Acest lucru contrazice interesele Moscovei și ale Beijingului. Nu este benefic pentru China, nu este benefic pentru Rusia”, a declarat Viaceslav Likhachev, expert ucrainean.

Rusia și Hamas

Nu au apărut dovezi ale implicării directe a Moscovei în atacul Hamas asupra Israelului. Este în interesul lui Putin ca noul conflict să se răspândească în tot Orientul Mijlociu. Acesta a distras atenția Occidentului. De asemenea, a subminat ajutorul acordat Ucrainei.

„Calculul lui Putin este să provoace escaladarea conflictului, să îl extindă geografic și să implice întreaga populație arabă din Orientul Mijlociu”, a declarat Alisher Ilkhamov. Acesta este directorul organizației societății civile Central Asia Due Diligence, o organizație a societății civile.

Și nici între Putin și Hamas nu există dragoste pierdută.

„Pentru el, Hamas este doar o parte a jocului, un instrument, la fel ca și pentru alți jucători regionali. Cel mai important lucru pentru el este să nu facă o greșeală atingând investițiile chinezești în Israel”, a declarat Serghei Bizyukin, un activist rus de opoziție fugar.

Un astfel de război ar putea face ca prețurile la petrol și gaze să crească vertiginos . Oferă Moscovei venituri suplimentare de miliarde de dolari.

Marți, Putin a reiterat apelul de decenii al Moscovei pentru independența Palestinei. El a spus că aceasta este singura modalitate de a rezolva conflictul.

„Chiar dacă apelurile pentru independența Palestinei sunt legitime, prin indicarea acestei agende în contextul actual, Putin justifică de fapt crimele de război comise de Hamas”, a declarat Ilkhamov.

Și unii israelieni sunt categorici că prietenia lui Putin cu Netanyahu a fost cinică și ipocrită.

„Antisemitismul era un mod de viață în KGB când Putin s-a alăturat acestuia” în Leningrad, acum Sankt Petersburg, în anii 1980, a declarat pentru Al Jazeera Eduard Kauffmann, un rezident din Haifa în vârstă de 31 de ani cu rădăcini rusești. „L-a aruncat pe Bibi [Netanyahu] sub autobuz și nu s-a mai uitat înapoi”.

Istoria relației dintre Rusia și Israel

Siria este un aliat apropiat al Iranului. Statul din urmă este dușmanul de moarte al Israelului. Sprijinul Rusiei pentru cauza palestiniană datează din epoca sovietică. Atunci, Kremlinul a numit Israelul un „războinic sionist”. Cele două au rupt legăturile diplomatice în 1967 din cauza războiului arabo-israelian.

Moscova comunistă a sprijinit fracțiunile socialiste și de stânga din cadrul cercurilor politice palestiniene. Aceasta a antrenat sute de luptători palestinieni și a înarmat Egiptul înainte de Războiul din octombrie 1973.

A dezvoltat legături strânse cu Hamas și i-a primit pe liderii acesteia la Moscova de când mișcarea armată a ajuns la putere în Fâșia Gaza în 2007. Peste un milion de evrei ex-sovietici au emigrat în Israel după prăbușirea sovietică din 1991. Aceștia au schimbat demografia și preferințele electorale ale națiunii. Fiecare politician israelian important a încercat să cultive legături cu Moscova.

Nimeni nu a reușit această cultivare mai mult decât Netanyahu. Relația personală cu Putin a fost numită de mai multe ori o „relație de dragoste ciudată”.

Netanyahu, la Moscova

El a călătorit la Moscova de o duzină de ori. În timpul unei vizite l-a însoțit pe Putin la un spectacol de balet la Teatrul Bolșoi. El și-a apărat relația. A spus că aceasta a prevenit un război între Moscova și Tel Aviv din cauza coliziunii intereselor națiunilor și a avioanelor de luptă deasupra Siriei.

„Nu aș numi-o o poveste de dragoste. Aș numi-o o chestiune de interes. Să începi un război între Rusia și Israel, nu cred că a fost o idee bună”, a declarat liderul israelian în octombrie 2022.

Legăturile nu au fost distruse nici măcar de războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina și de o serie de măsuri anti-israeliene luate de Moscova.

În ultimii ani, Moscova a amenințat că va închide filiala rusă a Agenției Evreiești, un ONG care a facilitat emigrarea în Israel, și l-a acuzat pe ambasadorul israelian în Ucraina de „albirea nazismului”.

Iar Kremlinul a continuat să repete mantra sa veche și fără dovezi despre „junta neonazistă” de la Kiev condusă de Zelenski, deși acesta este un evreu etnic al cărui bunic și-a pierdut familia în Holocaust. Pentru Zelenski și pentru alți câțiva oficiali ucraineni, imaginea este clară.

„Suntem siguri că Rusia sprijină, într-un fel sau altul, operațiunile Hamas. Rusia încearcă cu adevărat să desfășoare acțiuni destabilizatoare în întreaga lume”, a declarat el săptămâna aceasta pentru postul de televiziune France 2, fără a furniza dovezi.