Info

Mai mulți bani pentru acești români! Ce creșteri de fonduri pregătește acum Guvernul

bani sursa foto Economica net
sursă foto: Economica.net

Parlamentarii au propus o majorare a ajutorului social pentru oamenii care nu au loc de muncă. Chiar dacă statisticele în țara noastră arată foarte rău, sunt calculați la ora actuală aproape jumătate de milion de șomeri cu toate că pe câmpul muncii există foarte multe cereri de personal.

Ultimele calcule realizate au fost în luna iulie, când rata șomajului din România a ajuns la 2,56%, o creștere majoră față de luna iunie. Astfel sunt numărați aproximativ 224 de mii de români care nu au loc de muncă, dintre aceștia 36.000 primesc ajutor social. Specialiștii în domeniul social au concluzionat, astfel, că la noi în țară oamenii preferă să stea acasă chiar dacă nu primesc ajutor social, în loc să intre pe câmpul muncii. 

Tendința oamenilor care primesc acest venit e să fie descurajate să-și mai caute un loc de muncă. Ieșitul din câmpul muncii pe o perioadă lungă te face să-ți pierzi abilitățile” susține Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii.

131 de lei în plus

Cu toate că mai  mulți dintre șomeri nu primesc ajutor social tot preferă să stea acasă. Însă, chiar și așa, statul român a decis să majoreze ajutorul social. Astfel că, suma totală în urma creșteri va ajunge la 525 de lei pe lună, bani care sunt oferiți pe o perioadă limitată. 

Pentru fiecare lună nemuncită, șomerii vor primi 131 de lei în plus după decizia modificării. Ajutorul total al fiecăruia se va raporta în continuare la vechimea din câmpul muncii, conform ȘtirileProTv.

Deputatul UDMR, Eva Csep a declarat că „trebuie să fim atenți la acești părinți, acești oameni care nu din vina lor își pierd locul de muncă și rata șomajului ne arată că ei caută un loc de muncă, dar familiile trebuie să fie în siguranță. Majorarea, propusă de UDMR, a trecut cu brio de ambele camere ale Parlamentului, deși nu a fost privită cu ochi buni de toți aleșii. Fostul ministru al Muncii, de pildă, susține că, printr-o astfel de măsură, se încurajează mai degrabă statul acasă pe bani un pic mai mulți.”

De asemenea Oana Țoiu, deputat USR susține că „Problema nu mai este că românii nu-și găsesc locuri de muncă, ci că angajatorii nu mai găsesc români pentru locurile de muncă disponibile. Avem un deficit de resursă umană și resursă umană calificată, care deja depășește 200.000 de locuri de muncă deschise pentru care nu sunt în acest moment angajați. La ultima bursă a locurilor de muncă, mulți au declarat că s-au prezentat fie din pură curiozitate, fie pentru viza de șomaj, nicidecum pentru a se angaja.”