Info

Ajutorul pentru plata facturilor întârzie iarăși! Ce a declarat premierul Ciucă

realitatea.net
sursa realitatea.net

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat într-o conferință ținută în Maramureș că momentan, ajutoarele de încălzire, promise recent, în valoare de 700 de lei, vor ajunge la cetățeni de abia în ianuarie sau februarie.

Banii pentru români vin din fondul europenean de coeziune, din care se alocă 10% pentru asigurarea protecției cetățenilor pe timpul rece și asigurarea capitalului de lucur pentru IMM-uri. Există două perioade în acest proiect: prima dintre ele începe din luna aceasta și se termină în martie 2023, iar a doua va începe din noiembrie anul viitor și se va termina în martie 2024. Pentrul anul acesta, ajutorul va veni de abia la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, conform premierul Nicolae Ciucă.

Vestea bună este că pentru iarna anului viitor, statul va acorda banii înainte să înceapă iarna. „Acestea vor fi asigurate în sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, pentru această iarnă, iar pentru iarna următoare în luna septembrie”, anunță premierul.

Câți bani vor fi alocați ajutorului de persoane

Premierul a anunțat că „valoarea nominală specifică acestui procent de 10% este de 2,1 miliarde de euro. Din această sumă, o componentă va fi alocată pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile şi la nivelul ministerului Investiţiilor se lucrează la formula tehnică, discutăm de aproximativ 800 sau 900 de miliarde de euro”. Astfel, românii vor primi un ajutor de 700 de lei pentru plata facturilor de energie.

De asemenea, un ajutor de 50 de euro, adică o sumă în jurul valorii de 250 de lei, va fi și el alocat persoanelor cu un venit mic, pentru ajutor de alimente, care va veni, totuși, mai devreme. În jur de 2,5 milioane de oameni vor beneficia de această sumă, care are scopul de a da posibilitatea și românilor cu venituri mici să poată face cumpărături de Crăciun.

Următoarele persoane vor primi acest ajutor: românii cu un venit lunar sub 1.500 de lei, pensionarii, copiii și adulții cu handicap, persoanele fără adăpost, dar și familile cu copii dezavantajate ( familile cu cel puțin doi copii, ale căror venituri nete lunare sunt sub sau egale cu 600 de lei, cele care primesc ajutor social și familiile monoparentale ale căror venituri lunare de membru de familie sunt egale sau ma mici de 600 de lei).

Sprijinul va începe să fie acordat la persoanele și familiile nevoiașe începând cu 20 decembrie 2022. Prim-ministrul a declarat că aceste ajutoare nu vor fi doar pentru acest an, se vor menține și în 2023, unde vor fi acordate o dată la 2 luni. „Pe zona de ajutoare, la zona de alimente, va exista o ordonanţă de urgenţă care va prelungi programul celor 50 de euro alocaţi bilunar şi pentru anul 2023”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.