Infofinanciar > Info > Anunț de ultimă oră! Românii nu vor beneficia de prețuri mai mici la facturile de energie: „Nu plafonează nimic”
Info

Anunț de ultimă oră! Românii nu vor beneficia de prețuri mai mici la facturile de energie: „Nu plafonează nimic”

Dumitru Chisăliță,
Sursă foto. Europa FM

Președintele Asociației Energia Inteligentă și expertul în energie, Dumitru Chisăliță, a susținut că Ordonanța de urgență lansată de Guvern nu va plafona în niciun fel prețul la energie electrică la 1,3 lei pe kwh pentru consumatorii casnici. De partea cealaltă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut că noul tarif ar putea fi aplicat mai devreme de 1 ianuarie 2023.

Oficialul din cadrul Guvernului a mai spus că decizia finală o va lua Parlamentul în această săptămână.

„Ordonanța de urgență aprobată de Guvernul României care urma să plafoneze prețul pentru orice consumator de energie, conform prezentării oficiale, de fapt nu plafonează nimic. Conține doar inventarea unui nou intermediar, încasator de comisioane nereglementate care vor fi plătite de consumatorii finali, și care se crede că va putea pe baza unor prognoze anuale și lunare să reușească să controleze în același timp și cantitatea și prețul de pe piața de energie.

Aflăm acum, când s-a publicat ordonanța de urgență de plafonare a prețului, că de fapt prețul nu s-a plafonat, dar urmează să se plafoneze în Parlament prin modificarea Ordonanței de dinaintea Ordonanței care s-a aprobat vineri. Adică dezbaterile vor va mai continua, poporul nu trebuie să aibă timp să înțeleagă. Si mai ales, se mai oferă odată speranța unei energii ieftine peste alte câteva luni.

Dincolo de faptul că această criză energetică a fost folosită, ca metodă de a strânge bani la bugetul de stat, ea a devenit și un important vehicul electoral, creăm o problemă (printr-un act administrativ), stabilim niște vinovați, aplicăm câteva amenzi și venim cu soluția salvatoare”, a spus Dumitru Chisăliță, potrivit celor de la Antena 3.

Ordonanța pe Energie, adoptată

Executivul condus de Nicolae Ciucă a adoptat vineri, 11 noiembrie, o nouă ordonanță de urgență în energie, prin care s-a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh. Acesta va fi valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh. De asemenea, facturile la curent vor fi raportate la consumul din 2021.

Premierul a mai mărturisit la debutul ședinței de Guvern că „pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw”.

„Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la Oug 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a mai adăugat șeful Guvernului, potrivit celor de la Libertatea.

Astfel, potrivit legii, tarifele la energie electrică vor fi următoarele:

a) 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh;

b) 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh;

c) 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici