Infofinanciar > Info > Ajutor real pentru români. Ce se întâmplă cu cei ce nu își achită facturile la timp
Info

Ajutor real pentru români. Ce se întâmplă cu cei ce nu își achită facturile la timp

facturi enel (sursă foto: playtech.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Facturile la energie electrică și la căldură reprezintă o problemă reală pentru mulți cetățeni din România. Acestea sunt din ce în ce mai greu de achitat. Totuși, schimbarea legislației de către autoritățile europene oferă o șansă românilor vulnerabili. Aceștia nu vor mai fi deconectați de la rețelele de energie și căldură.

Măsura face parte din modul în care funcționează piața de energie din Uniunea Europeană.

Nu plătesc facturile la timp, dar vor avea curent și căldură în continuare

„De exemplu, pentru consumatorii vulnerabili, pentru cei care resimt sărăcia energetică, interzicem deconectările de la compania de electricitate, pentru ca ei să se simtă în siguranţă dacă vom mai avea o criză energetică ca aceasta. Ei trebuie să simtă că statul şi Europa îi va proteja, dacă vom avea din nou aceleaşi probleme. Dar, în cele din urmă, vor trebui să plătească suma datorată”, a declarat Nicolas Gonzales Casares, europarlamentar.

De asemenea, acesta a spus că se vor căuta metode pentru ca românii vulnerabili să poată plăti. Totuși, el a ținut sp menționeze că soluțiile vor fi proprii pentru fiecare stat în parte.

„Poate că e diferit în Spania faţă de România, de Franţa sau de Germania. Dar, până la urmă, trebuie să protejăm aceşti oameni. Aceasta este ideea: cum să facem să reducem facturile sau să oferim facilităţi persoanelor vulnerabile pentru a-şi plăti facturile”, a susținut europarlamentarul.

Voucherele de energie din România

În România, schema de compensare la energie este una destul d bună, conform lui Cristian Bușoi, europarlamentar PNL.

„Fiecare poate să ia anumite măsuri pentru eficiență energetică și-n final reducerea facturilor. Evident, contorizare, rețele inteligente, schimbarea anumitor capacități de producție sau de transport pe care le pot face autoritățile locale”, a spus acesta.

Statul român a acordat persoanelor vulnerabile un sprijin de 1.400 de lei. Beneficiarii acestor vouchere pentru energiei au fost cei ce au avut venituri sub 2.000 de lei. Cei acre beneficiază de aceste vouchere trebuie să se grăbească pentru plata facturilor.

Voucherele vor mai putea fi folosite doar până la 31 martie 2024, conform romaniatv.net.

„Avem, în primă lectură, un act normativ foarte important. Trebuie să asigurăm în continuare persoanelor din categoriile vulnerabile dreptul la ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie pentru cât a rămas din sezonul rece. Astfel, majorările de pensii sau salarii de la 1 ianuarie nu vor fi luate în calcul la stabilirea acestor forme de sprijin. Fără această măsură, multor români le-ar înceta aceste ajutoare sau le-ar primi în valori mai mici, fiind vorba de viața a circa a 800.000 de familii ce beneficiază de aceste ajutoare”, a transmis premierul României, Marcel Ciolacu.