Infofinanciar > Lumea la zi > Ajutor pentru turci! Guvernul de la Ankara interzice concedierea cetățenilor din zonele afectate de cutremur
Lumea la zi

Ajutor pentru turci! Guvernul de la Ankara interzice concedierea cetățenilor din zonele afectate de cutremur

Clădiri distruse după cutremurele din Turcia
Sursă foto: Playsport

Turcia a creionat și aprobat miercuri o schemă temporară prin care se mențin salariile la același nivel și prin care se interzic concedierile în 10 orașe pentru a proteja lucrătorii și întreprinderile de impactul financiar al cutremurelor masive care au lovit sudul țării la începutul acestei luni.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 din 6 februarie a ucis peste 47.000 de persoane, a avariat sau distrus sute de mii de clădiri în Turcia și Siria și a lăsat milioane de oameni fără adăpost.

În Turcia, 865.000 de persoane trăiesc în corturi și 23.500 în containere, în timp ce 376.000 de oameni se află în cămine studențești și pensiuni publice în afara zonei afectate de cutremur, a declarat marți președintele Tayyip Erdogan.

În cadrul noului plan de ajutor economic al Ankarei, angajatorii ale căror locuri de muncă au fost „grav sau moderat avariate” vor beneficia de sprijin din partea statului, care va acoperi parțial salariile lucrătorilor ale căror ore de lucru au fost reduse, a anunțat miercuri Monitorul Oficial al țării.

De asemenea, a fost introdusă o interdicție privind disponibilizările în 10 provincii afectate de cutremur, care se află în stare de urgență, scrie Reuters.

Gaură de 100 de miliarde de dolari

Oamenii de afaceri și economiștii au declarat că seismul ar putea costa Ankara până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucția locuințelor și a infrastructurii și ar putea reduce cu unul sau două puncte procentuale creșterea economică din acest an.

Erdogan a promis că reconstrucția clădirilor afectate va fi una rapidă, deși experții spun că acest plan ar putea duce la un alt dezastru dacă măsurile de siguranță vor fi „sacrificate” în acest proces.

Șase persoane au fost ucise în cel mai recent cutremur care a lovit regiunea de frontieră dintre Turcia și Siria, au anunțat marți autoritățile.

Acesta a fost urmat de 90 de replici, a precizat Autoritatea turcă pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), susținând că aceste seisme marchează o nouă traumă pentru locuitorii din Antakya, rămași fără adăpost în urma cutremurului precedent.

Guvernul de la Ankara, sub presiunea publică

Aflat la putere de două decenii, Erdogan se află în fața unor alegeri prezidențiale și parlamentare ce vor avea loc în luna mai. Însă, dezastrul ar putea determina o amânare a scrutinelor.

Chiar și înainte de cutremure, sondajele de opinie arătau că se află sub presiunea unei crize a costului vieții, care s-ar putea agrava deoarece dezastrul a perturbat producția agricolă.

Măsurile luate de guvern pentru a controla informațiile apărute în spațiul public în jurul cutremurului nu au fost întâmpinate cu bucurie de societatea turcă, ba din contră.

Autoritatea de internet din Turcia a blocat marți accesul la un forum online popular, Eksi Sozluk, la două săptămâni după ce a blocat pentru scurt timp accesul la Twitter, invocând răspândirea dezinformării.

Site-ul web al Autorității pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) arată că site-ul a fost blocat marți seara târziu, fără a se menționa un motiv explicit. Săptămâna trecută, poliția turcă a arestat zeci de persoane acuzate că au semănat teamă și panică prin „distribuirea de mesaje provocatoare” despre cutremur pe rețelele de socializare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.