Infofinanciar > Info > Și mai mulți români primesc ajutor social! Care este suma medie lunară
Info

Și mai mulți români primesc ajutor social! Care este suma medie lunară

Bani, Sursă foto: Romania TV
FOTO: romaniatv.net

Numărul persoanelor care beneficiază de ajutorul social oferit de Guvernul României a crescut în luna ianuarie cu 1.107 persoane. Prin urmare, venitul mimim garantat ajunge la 164.896 de beneficiari, potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS)

Județul Dolj deține supremația la capitolului numărului de asistați sociali (10.301), urmat de Bacău ( 9.236), Teleorman ( 7.715) și Vaslui (7.239).

Statul alocă lunar 44,5 milioane de lei pentru ajutoarele sociale

În Ilfov, Timiș și București numărul asistaților sociali este mult mai mic, Capitala acordă ajutoare sociale pentru 254 de persoane, în timp ce în Ilfov și Timiș numărul persoanelor vulnerabile este de 866 respectiv 1.352. În prima lună a acestui an Statul român a plătit în medie 269,53 de lei fiecărui beneficiar în parte. Impactul bugetar ajunge undeva la 44,5 milioane de lei.

În Sălaj, Brașov și Mureș suma acordată persoanelor asistate a fost ceva mai mare, aceasta oscilează între 324,25 lei și 353,57 lei. Venitul minim garantat (VMG) constituie unul dintre cele mai importante program de promovare a incluziunii sociale și de combatere a sărăciei. Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat este actul normativ care reglementează sumele acordate de statul român persoanelor vulnerabile, potrivit adevarul.ro.

Conform legii menționate, formula de calcul a venitului minim garantat se calculează ca diferență între nivelul VMG prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Cum se acordă aceste ajutoare

Beneficiile sociale se calculează în funcție de valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR), care a crescut la începutul acestei luni cu 13,8%. Prin urmare, noua valoare a ISR este 598 de lei mai mult cu 55 de lei față de anul precedent. După aplicarea noii majorări a indicelui de referință socială, persoanele care se încadrează pentru primirea ajutorului social vor primi ceva mai mulți bani.

De exemplu, persoanele singure vor primi 170 de lei, iar familiile cu 5 membri vor obține din partea statului un venit de 631 de lei, sumă pe care o primesc aproximati 165.000 de persoane.

De asemenea, se va majora și alocația pentru susținerea familiei, în acest caz cei 133.276 de beneficiari vor primi mai mult cu 29 de lei față de anul trecut adică 240 de lei/persoană în cadrul primului interval de venituri, în timp ce persoanele cuprinse în al doilea interval de venituri primesc mai mult cu 76 de lei, adică 634 lei/persoană.

Totodată, indemnizațiile acordate persoanelor cu dizabilități vor crește până la 419 lei mai mult cu 51 de lei. Vor beneficia de această majorare aproximativ 838.000 de persoane care au un handicap grav.  Venitul minim garantat va fi majorat și pentru categoriile de români care suferă de un handicap accentuat, aceștia vor primi 317 lei, mai mult cu 38 de lei.