Infofinanciar > Info > Ai mâncat prea mult? Scapă de efectele nefaste prin acești pași simpli
Info

Ai mâncat prea mult? Scapă de efectele nefaste prin acești pași simpli

Paste

Postul Paștelui este cel mai dificil de dus la capăt dintre toate restricțiile calendarului ortodox. După patruzeci de zile fără produse de origine animală, cu abstinență de la alcool și, în mod ideal, și de la țigări sau cafea, precum și de la petreceri sau alte prilejuri de bucurie lumească, ridicarea restricțiilor poate veni drept un șoc. Mai ales că Vinerea Mare presupune post negru.

An de an, ambulanțele sunt suprasolicitate în Noaptea de Înviere și zilele următoare de Paște din cauza indigestiilor, comelor alcoolice, hemoragiilor digestive și accidentelor la care devenim mai susceptibili atunci când ne aflăm în stare de ebrietate.

Cum îți dai seama de pericol

Pentru mulți, cel mai mare factor de risc este consumul în exces al cărnii, în special carnea de miel, care are o reputație de aliment indigest. Nici ouăle nu sunt mai prejos. Consumul sănătos, recomandat de medici indiferent de perioada anului, este de unul, maximum două ouă pe zi. În general, organismul începe să te avertizeze atunci când depășești limita excesului. În cazul în care simți greață, disconfort sau preaplin, consideră asta un semnal de alarmă, atenționează Click pentru femei.

Dacă în consumul tău au figurat și unul sau mai multe pahare de alcool, semnele că ai întrecut o limită sunt: dezinhibarea exagerată, starea de greață, o ușoară amețeală, lipsa controlului asupra felului în care articulezi cuvintele (spre exemplu, începi să vorbești „peltic” și ai o dicție mult mai slabă decât înainte).

Care sunt soluțiile?

Consumul de lichide este un prim pas pe care-l poți face. Este de preferat să consumi apă plată sau ceaiuri care nu conțin cofeină – un exemplu recomandat de noi este ceaiul de ghimbir. Stai, în schimb, departe de cafea, alcool sau răcoritoare. Ele nu vor face decât să-ți accentueze deshidratarea, care este asociată cu disconfort, îndeosebi la nivelul temperaturii corporale, retenția de apă și durerile de cap.

De asemenea, mișcarea este recomandată în astfel de situații. Nu te gândi la alergatul unui maraton după masa copioasă de Paște, însă: recomandarea pe care ți-o facem este să faci o scurtă plimbare. Aerul rece îți va diminua disconfortul și, dacă e cazul, și starea de ebrietate.

Guma de mestecat e utilă pentru a stimula digestia. Optează pentru o variantă fără zahăr, întrucât dulcele poate duce la schimbări bruște de glicemie, care nu vor face decât să te destabilizeze și mai mult. În fine, probioticele sunt o opțiune întotdeauna. După ce ai lăsat să treacă niște timp de la masa buclucașă, poți să consumi un iaurt slab în grăsimi sau un kefir. Ori, dacă nu vrei să mai mănânci nimic, te poți orienta spre un supliment alimentar cu proprietăți probiotice.