Infofinanciar > Info > Ce se poate cumpăra cu voucherele de 250 de lei. Se anunță amenzi uriașe pentru cei care iau alcool și țigări
Info

Ce se poate cumpăra cu voucherele de 250 de lei. Se anunță amenzi uriașe pentru cei care iau alcool și țigări

sprijin pentru romania (Sursă foto: dcbusiness.ro)
sursă foto: dcbusiness.ro

Ministerul Proiectelor Europene a comunicat oficial că a fost adăugată o sumă nouă de 250 de lei pe toate cardurile destinate alimentelor şi meselor calde, astfel încât sprijinul financiar să ajungă înainte de Paşte la toți beneficiarii acestui ajutor de stat.

Deși românii vulnerabili au primit o sumă de 250 de lei pe card pentru masa de Paște, aceștia se confruntă cu o situație dificilă în privința achiziționării produselor alimentare necesare, cum ar fi uleiul, făina, zahărul, legumele, carnea și lactatele. Creșterea necontrolată a prețurilor în ultima perioadă face ca valoarea voucherelor să nu se potrivească cu prețurile din piață.

Nu folosiți voucherele pentru alte produse casnice: riscați amenzi uriașe

Statul alocă 250 de lei la fiecare două luni persoanelor defavorizate pentru a-și putea achiziționa alimente, dar trebuie avut în vedere că amenzile sunt foarte mari în cazul în care tichetele sociale nu sunt utilizate corespunzător sau dacă acestea sunt folosite în mod fraudulos.

„Voucherele pentru alimente vor putea fi utilizate în magazine/ unități de alimentație afiliate de emitentul cardului și trebuie utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de primă necesitate și pentru preparate culinare/ mese calde.

Utilizarea tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde pentru achiziționarea altor produse decât alimente și mese calde constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni”, au informat reprezentanții.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cardurile pentru tichete sociale destinate produselor alimentare și meselor calde vor fi emise de emitenți autorizați de Ministerul Finanțelor, cum ar fi Edenred, Sodexo sau UP România, și vor fi livrate beneficiarilor de către Compania Națională Poșta Română S.A. între 20 iunie 2022 și 31 ianuarie 2023. Pentru a facilita utilizarea acestora, tichetele sociale vor fi prezentate sub forma de carduri electronice, care vor incorpora cea mai nouă tehnologie de plată și securitate sporită.

„Pe de altă parte, solicitarea, de către beneficiari, de numerar în schimbul tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea va fi sancționată cu amenzi între 7.650 și 10.200 de lei (3-4 puncte-amendă).

Ordonanța stabilește sancțiuni și pentru unitățile emitente ale tichetelor sociale sau magazinele/ cantinele unde se pot folosi aceste ajutoare. De pildă, pentru furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale sau pentru fracțiuni din acestea, amenzile sunt cuprinse tot între 7.650 și 10.200 de lei, ca în cazul beneficiarilor”, mai precizează ministerul.

Magazinele sau cantinele care acceptă tichete sociale de la alte persoane decât destinatarul final riscă amenzi între 10.200 și 17.850 de lei (4-7 puncte-amendă). Tichetele sociale primite de pensionari de la stat pot fi utilizate pentru achiziționarea produselor alimentare necesare, cum ar fi ulei, făină, zahăr, legume, carne și lactate, relatează RomâniaTV.

Ce îți poți cumpăra cu cardul de 250 de lei

În anul 2023, beneficiarii de tichete sociale pot utiliza acestea pentru a achiziționa o varietate de produse alimentare. Printre acestea se numără: un litru de ulei, care costă 11,49 lei, un kilogram de făină la prețul de 4,55 lei, un kilogram de zahăr la prețul de 3,20 lei, 500 de grame de cafea la prețul de 26,90 lei, 500 de grame de mălai la prețul de 6,30 lei, 310 grame de bulion la prețul de 5,85 lei, 2,5 kilograme de cartofi la prețul de 9,49 lei și 2 litri de apă plată la prețul de 3,65 lei.

De asemenea, se mai pot cumpăra și alte produse, cum ar fi 800 de grame de mazăre la prețul de 9,40 lei, un kilogram de carne tocată la prețul de 14,90 lei, un kilogram de piept de pui dezosat la prețul de 30,90 lei, 2,5 kilograme de ceapă la prețul de 7,99 lei, 300 de grame de cârnați la prețul de 11,80 lei, 500 de grame de brânză de vaci la prețul de 11,20 lei, 350 de grame de cașcaval la prețul de 15,50 lei, 170 de grame de șuncă feliată la prețul de 11,40 lei, 350 de grame de salam la prețul de 27,10 lei, un kilogram de castraveți la prețul de 13,99 lei și 1,8 litri de lapte la prețul de 13,20 lei. În plus, beneficiarii pot achiziționa și 160 de grame de ton în ulei la prețul de 15,70 lei.