Info

Agențiile de turism resimt din plin sistarea zborurilor operate de Blue Air! Turoperatorii nu cred că-și vor mai recupera banii

telem.ro
FOTO: telem.ro

Așa cum era de așteptat, sistarea zborurilor de către compania aeriană Blue Air produce un efect de domino. Agențiile de turism reprezintă prima piesă care se prăbușește în urma deciziilor pe care a luat-o operatorul aerian low cost. Acestea sunt nevoite să despăgubească clienții din propriile bugete sau să găsească soluții pentru turiștii care se întorc în țară.

În condițiile în care datoria operatorului aerian ajung la 230 de milioane de euro, agențiile din idustria turismului au renunțat să mai creadă că-și vor recupera datoriile. Carmen Pavel, proprietara J”Info Tours descrie situația cu care se confruntă agențiile de turism:

”Avem clienți care aveau bilete, unii chiar cu ele în desfășurare, am luat legătura cu ei. Cu cei care aveau biletul în desfășurare am rezolvat situația, însă rămân pasagerii care urmau să zboare, iar în cazul lor vom vedea ce decizie iau, le-am dat alternative. Dacă Blue Air intră în insolvență, nu avem nicio șansă să ne recuperăm banii nici nu mai sper la acest lucru de ce să pierdem noi din cauza Blue Air? Noi le-am plătit biletele”, conform mediafax.ro

Blue Air a vândut bilete de avion sub prețul concurenței

În continurea reprezentanta agenției de turism a mai adăugat faptul că biletele de avion pe care le-a comercializat Blue Air în ultima perioadă erau sub nivelul pieței, iar în anumite cazuri diferența de preț ajungea și până la 50 de euro pentru aceleași rute pe care zburau și alte companii.

În aceste condiții Carmen Pavel nu a făcut un calcul prin care să identifice suma pierderilor generate de Blue Air, dar așteaptă decizia clienților pentru ca ulterior să calculeze pierderile suferite.

Turoperatorii care au colaborat cu Blue Air, pentru zborurile charter, resimt din plin efectele sistării zborurilor și sunt nevoiți să suporte despăgubirile pentru un serviciu pe care Blue Air nu-l mai furnizează.

”Eu sper ca această companie să își reia operare curând și să recuperez banii. Nu cred că ce s-a întâmplat este în folosul statului pierd și pasagerii și partenerii”, adaugă Antoniu Nițu, director general al Aerotravel. Operatorul de turism a fost nevoit să își ajute turiștii care au folosit serviciile oferite de Blue Air prin emiterea altor bilete de avion sau prin sprijinul celor care vor să-și recupere banii de la operatorul low-cost. Compania turistică vinde pachete în care sunt incluse atât transportul cât și biletele de avion separate, conform mediafax.ro

Reamintim că Blue Air și-a anunțat sistarea zborurilor din cauza faptului că Agenția de Mediu a refuzat să le mai emită certificatele verzi, după ce compania nu și-a mai plătit datoriile către agențit încă din anul 2021. În aceste condiții, TAROM a anunțat că va prelua o parte din turiștii blocați peste hotare, urmând ca Statul român să-și recupereze banii după ce va acționa compania Bluie Air în instanță, scrie

De asemena, Wizz Air profită de acest context și își va extinde activitatea pe care o desfășoară în România, va suplimenta flota de la București cu încă 5 aeronave. Primul avion va ateriza în luna octombrie.