Info

Informații de ultim moment! Ce se întâmplă în scandalul Blue Air

Blue Air, Sursă foto: economedia
Sursă foto: economedia

Agenția Fondului de Mediu (AFM) a discutat, în cadrul ședinței întrunită în această dimineață, varianta înaintată de reprezentanții Blue Air, potrivit căreia datoria de 28 de milioane de lei să fie din nou reeșalonată.

Aceasta este a doua propunere de acest tip pe care o face compania aeriană.

În contextul acestui eveniment, prin vocea Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, Guvernul a decis să aloce, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru ca aceasta să poată prelua românii rămași prin aeroporturile din străinătate și, implicit, să-i aducă în România.

Totodată, Grindeanu a reamintit că autoritățile au pus la dispoziție o linie telefonică (0040751084537), dar și o adresă de email (callcenter@mae.ro) pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate astfel încât aceștia să-şi poată notifica situaţia. De asemenea, cetăţenii români afectaţi pot contacta cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află https://econsulat.ro/Home/DateDeContact.

Acuze din partea USR și ANPC

Președintele USR, Cătălin Drulă, acuză actuala coaliție de guvernare, compusă din PSD și PNL, că a „îngropat” 300 de milioane de lei în compania Blue Air. De asemenea, Drulă îl acuză pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu că nu a făcut nimic pentru a evita anularea acestor curse aeriene.

,,În această situație critică am ajuns exclusiv din vina PNL și PSD. În toamna anului 2020, ministrul Lucian Bode a inițiat OUG 139/2020 prin care statul, prin EximBank, a dat 300 de milioane de lei companiei Blue Air, bani pe care statul nu-i va mai recupera. La momentul respectiv (15 octombrie 2020), ministrul Finanțelor Florin Cîțu și-a luat concediu și nu a semnat hotărârea de guvern (HG 862/2020) privind garanțiile pentru acest împrumut. În locul său a semnat Sebastian Burduja, atunci secretar de stat, actual ministru al Digitalizării.”, a declarat Cătălin Drulă.

Totodată, președintele USR îl acuză pe Grindeanu că „și-a inserat prin PSD-iștii” din Parlament un amendament care modifică gestionarul acestei participații a statului din Ministerul Transporturilor la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a notat g4media.ro.

„Deci Sorin Grindeanu încă de acum patru luni s-a pus la adăpost printr-un amendament introdus în Parlament în legea de aprobare a ordonanței. Astfel, în momentul executării garanțiilor pentru împrumut ordonanța prevedea că Transporturile devin reprezentantul statului ca acționar majoritar Blue Air, o prevedere firească fiind o companie aeriană. Grindeanu a mutat mortul și participația statului va fi gestionată de AAAS, instituția care gestionează toate epavele tranziției. Deci Grindeanu știa ce urmează, dar n-a spus și românilor. Grindeanu avea o obligație de due-diligence, să nu lase oamenii să ajungă în situația asta disperată, blocați prin aeroporturi, cu banii dați. Erau niște obligații ale Ministerului Transporturilor stipulate în respectiva ordonanță, Ministerul are și un reprezentant în Consiliul de Administrație al Blue Air, tocmai ca urmare a acestui mega-împrumut dat de statul român, pentru a se asigura că lucrurile sunt în regulă”, a completat Drulă.

De asemenea, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a amenințat compania Blue Air că se vor impune sancțiuni contravenționale în urma acestui scandal de proporții. „Deja aici nu mai putem vorbi despre sancțiuni contravenționale și cred că se impune inclusiv evaluare din perspectivă penală. În momentul în care tu, cu bună știință, vei lăsa pe aeroport câteva mii de consumatori, de pasageri, trebuie să își asume această situație. Ori, dacă întreaga administrație a societății a fost făcută într-un mod defectuos și din informațiile noastre există companii care au căpușat Blue Air pentru a trage din profitul companiei în alte zone astfel încât să îl poată pune la adăpost, iată că astăzi lucrurile îmbracă o cu totul altă formă. Nu văd vinovată nicio autoritate de stat care și-a executat drepturile de a proteja bugetul de stat și de a recupera sumele datorate. Cred că vinovați sunt cei care au crezut că vor putea întinde până la nesfârșit această situație”, a precizat Horia Constantinescu.

Cum s-a ajuns la acest scandal

În luna octombrie 2020, EximBank a acordat un împrumut în valoare de 300,7 milioane lei companiei Blue Air pe o perioadă de 6 ani, întrucât situația companiei din punct de vedere financiar nu arată foarte bine. Concluzia Eximbank este că „valoarea companiei în acest moment este negativă”.

Mai apoi, în iulie 2022, apar primele probleme. ANPC aplică o amendă de 2 milioane de euro Blue Air pentru anularea unor zboruri în perioada 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022, deși anulări au avut aproape toate compeniile aeriene (și nu doar din România) şi obligă Blue Air să returneze clienţilor banii în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate.

Tot în iulie 2022, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat că Blue Air se pregăteşte să iasă din piaţă şi tergiversează primirea procesului verbal privind amenda aplicată de ANPC. În același timp, Blue Air a acuzat luni ANPC de incompetență crasă, abuz în serviciu și spune că se va adresa instanței pentru ceea ce compania numește „o decizie ilegală și discriminatorie”.

Ajungem în prezent, când Blue Air anunță că toate zborurile operate de compania din România vor fi sistate până luni, 12 septembrie. Reprezentanții firmei aeriene au luat această decizie, în contextul popririi conturilor bancare de către Ministerul Mediului, motivul fiind neplata unei amenzi.