Infofinanciar > Lumea la zi > Agenda energetică: miza pe gaz. Testul de piață al DESFA. China domină cercetarea în noile tehnologii energetice
Lumea la zi

Agenda energetică: miza pe gaz. Testul de piață al DESFA. China domină cercetarea în noile tehnologii energetice

gaze-naturale, sursa foto cancan
Foto: facebook.com

 

Proiectele privind transportul de gaze, ekludând resursele Rusiei, sunt, azi, la mare preț. Mai toate țărie Europei croiec câte un astrfel de proiect care să le aducă siguranța enerfgetică înapoi.

Testul de piață al DESFA

Grecii de la DESFA pregătesc o serie de proiecte în rețea pentru ca sistemul grec să fie pregătit să transporte gaze către Nord – Următorii pași până la testul obligatoriu de piață

Procesul „testului de piață” al DESFA pentru modernizarea și extinderea sistemului grecesc de gaze naturale progresează rapid, care acum este lansat, după cum se știe, în paralel cu procese similare în statele balcanice vecine pentru a avea o abordare holistică și plan pentru transferul combustibilului de la sud la nord.

În practică, conform informațiilor relevante din partea Managerului, raportul de evaluare a cererii a fost finalizat, iar managerii examinează acum în comun propunerile de proiecte care vor fi supuse testului de piață obligatoriu.

Având în vedere că scopul final al întregului proces este acela de a asigura transferul fără probleme a combustibilului de la sud la nord, adică din Grecia – ca poartă europeană – către hinterlandul balcanic și Europa Centrală, o condiție necesară este conformitatea tehnică a sisteme naționale individuale, astfel încât infrastructurile să funcționeze în mod complementar.

Deși fiecare administrator implementează independent procesul de testare a pieței pentru sistemul național aflat în responsabilitatea sa, se impune coordonare mai ales la punctele transfrontaliere, deoarece în caz contrar, întregul plan „se prăbușește”.

În această lumină, managerii studiază în comun propunerile de proiecte pe care, în cazul Greciei, DESFA intenționează să le prezinte spre consultare publică până la sfârșitul lunii împreună cu liniile directoare pentru faza obligatorie a „pieței de testare”.

La finalizarea procesului și a oricăror modificări efectuate, Administratorul va transmite atât propunerile de proiect, cât și liniile directoare pentru aprobare către FSA, pentru a trece la etapa finală de anunțare a fazei obligatorii.

Se reamintește, după cum se afirmă într-un anunț recent al DESFA, că toți managerii au convenit să efectueze un test de marca obligatoriu pentru alocarea capacității între punctele de interconectare în iulie 2024, cu un an înaintea programului standard.

Inițiativa DESFA, se încearcă o coordonare mai largă pentru optimizarea rezultatului final, o parte din care este binecunoscutul „Coridor Vertical”.

Ce este Coridorul Vertical?

Planul Coridorului Vertical, bazat atât pe cei implicați, cât și pe planurile de ansamblu pentru transferul combustibilului, include două ramuri. Cea de est este România, Moldova, Ucraina, iar cea de vest este România, Ungaria, Slovacia.

După cum a scris Energypress în raportul său aferent, 300 de milioane din investițiile necesare sunt necesare pentru proiectele de modernizare pe ruta Bulgaria, România, Moldova, Ucraina. Restul de 150 de milioane de euro sunt necesari pentru implementarea ramului de vest, întrucât în acest caz va trebui construită o nouă conductă de interconectare România-Ungaria.

Ar trebui să adăugăm că implementarea primei rute ar însemna că 10 bcm de gaze ar putea fi transportate anual în Ucraina, care ar ajunge în Grecia.

Implicarea Prometheus Gas în comerțul cu gaze naturale egiptene

În urmă cu câteva zile, ministrul Petrolului din Egipt, Tarek El Mola, și șeful Grupului Kopelouzos, Dimitris Kopelouzos, au avut o întâlnire la Cairo.

Potrivit presei locale, au fost discutate subiecte precum cooperarea bilaterală în comerț, transport și distribuție a gazelor naturale.

Totodată, implementarea proiectelor de infrastructură între sectorul egiptean și Prometheus Gas a fost în centrul discuției.

El Mola a subliniat că sectorul petrolier egiptean implementează programe majore de explorare pentru a spori rezervele de hidrocarburi ale țării. Scopul este acoperirea continuă a nevoilor interne și a exporturilor.

La rândul său, D. Kopelouzos s-a concentrat pe activitatea Prometheus Gas în comerțul și distribuția de gaze, precum și în implementarea infrastructurilor și conductelor, remarcând în același timp relațiile strategice tradiționale dintre cele două țări.

Prima marfă de probă a sosit

Prima marfă de probă a sosit la FSRU Alexandroupolis – exploatarea comercială începe la începutul lunii martie

Sâmbătă, 20 ianuarie, prima marfă de test de GNL a sosit la FSRU Alexandroupolis.

Scopul testelor este umplerea cu combustibil a conductei lungi de 28 km care leagă terminalul de Sistemul Național de Gaze Naturale, pentru a stabili dacă toate sistemele funcționează corect și pentru a efectua eventualele reparații ulterioare.

Proiectul este programat să fie gata de operare comercială în aproximativ șase sau șapte săptămâni, în jurul primelor zece zile ale lunii martie.

Sistemul grec va fi alimentat anual cu aproximativ 45.000 MWh de gaze naturale corespunzând la 1,5 miliarde metri cubi pe an sau 27% din capacitatea totală anuală de gazeificare a centralei.

Restul de 4 miliarde de metri cubi vor fi direcționați către conducta de interconectare greco-bulgară IGB.

China domină cercetarea în noile tehnologii energetice

China are un lider semnificativ în cercetare într-o gamă largă de tehnologii energetice noi, potrivit unui raport publicat de centrul european JRC.

În special, China este lider în domeniul bateriilor, al energiei geotermale, al stocării energiei și al altor tehnologii. Europa este lider în captarea carbonului și încălzirea urbană, în timp ce Coreea de Sud este lider în fotovoltaică, combustibili solari și rețele inteligente. Statele Unite sunt pe primul loc doar la energia eoliană.

Fiecare dintre categoriile de mai sus conține zeci de tehnologii individuale care sunt în prezent examinate de oamenii de știință în speranța că într-o zi vor oferi soluții.

Sondajul JRC a luat în considerare numărul de publicații științifice din fiecare țară, precum și brevetele.

Situația este similară la finanțare, China investind cel mai mult.

ETYFA: merge greu

Propunerea echipei de proiect ETYFA (Compania de infrastructură a gazelor naturale) către d.s. al companiei de stat să ia măsuri față de CPP din China, inclusiv suspendarea plăților pentru terminalul GNL pe care îl construiește în beneficiul Republicii Cipru, nu a fost aprobată, potrivit informațiilor de la Phileleftheros.

Alphanews a scris ieri despre scrisoarea-propunere a echipei de proiect (formată din oficiali ETYFA și doi reprezentanți ai EAC, care este acționar de 30% în companie). Primirea scrisorii este confirmată de directorii ETYFA, precum și conținutul acesteia, totuși se raportează că consiliul de administrație a examinat deja chestiunea și a luat decizia de a nu tensiona relațiile cu compania chineză.

În general, s-a decis trimiterea unei scrisori stricte către CPP cu sugestii și reprezentări de protest pentru unele probleme în relațiile celor două părți, dar nu se va vorbi de înghețarea plăților sau alte măsuri care ar putea submina continuarea proiect și livrarea acestuia FSRU (unitate flotantă de regazificare) la ETYFA.

Informațiile noastre indică faptul că în declarația scrisă a ETYFA către compania de stat chineză, cererea centrală a părții cipriote este necesitatea ca CPP să clarifice (pentru a patra oară!) când va preda în exploatare toată infrastructura care alcătuiește terminal de regazificare a gazelor naturale lichefiate. Depunerea cererii de depunere a unui nou calendar a devenit necesară întrucât Echipa de proiect și mai larg ETYFA au constatat că este imposibil să se respecte programul actual, care prevede livrarea proiectului în iulie 2024!

Reamintim că inițial livrarea ar urma să aibă loc în septembrie 2022, s-a dat o prelungire pentru iulie 2023, apoi pentru octombrie 2023 și „în final” pentru iulie 2024. Totuși, conform ETYFA, nici acest program nu va fi respectat și unul nou se caută…

Producția a scăzut cu 1 milion de barili

Închiderea Sharara a scăzut producția de petrol a Libiei sub 1 milion de barili pe zi, pentru prima dată în câteva luni.

Operațiunile de la Sharara – conduse de un consorțiu dintre NOC, Repsol din Spania, TotalEnergies din Franța, OMV din Austria și Equinor din Norvegia – au fost oprite de protestatarii care solicitau reforme sociale și economice, inclusiv locuri de muncă, servicii mai bune și crearea unei noi rafinării.

Instalațiile energetice ale Libiei au fost în centrul conflictului de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, cu facțiuni armate perturbând producția de petrol pentru a face presiuni pentru cereri politice și economice. Națiunea nord-africană a reușit să mențină producția constantă la 1,2 Mbpd în cea mai mare parte a anului trecut.

Consorțiul TAP a anunțat volumele livrărilor de gaz către Italia

Aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost transportați în Italia prin conducta Trans Adriatic Pipeline (TAP) în 2023, a raportat marți Trend cu referire la consorțiul TAP AG.

„Din 2026, vom putea furniza cu 1,2 miliarde de metri cubi mai mult pe an”, a spus consorțiul într-un comunicat.

Să reamintim că prin intermediul TAP, care este partea europeană a Coridorului sudic al gazelor, opt miliarde de metri cubi de gaz sunt furnizate anual Italiei și un miliard de metri cubi de gaz fiecare Greciei și Bulgaria.

La 31 decembrie 2020, au început livrările de gaz azerbaigian către Europa de-a lungul Coridorului sudic al gazelor. Prin intermediul TAP, Azerbaidjanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conducte, pentru prima dată în istorie. Cu acces direct la piața europeană, care este cel mai mare importator de gaze naturale din lume, Azerbaidjan și-a diversificat oportunitățile de export.

Prețul petrolului din Azerbaidjan a crescut

Prețul petrolului ușor azer pe bază de CIF în portul italian Augusta pe 22 ianuarie a crescut cu 1,11 dolari față de cifra anterioară și s-a ridicat la 86,16 dolari pe baril, a raportat marți Trend, citând o sursă din industria petrolului si gazelor.

La baza FOB din portul turc Ceyhan, prețul Azeri Light a crescut cu 1,18 USD la 84,31 USD pe baril.

Prețul petrolului URALS a crescut cu 0,86 USD față de cifra precedentă și s-a ridicat la 62,03 USD pe baril.

Prețul barilului de petrol Brent datat, produs în Marea Nordului, pe 22 ianuarie a crescut cu 0,98 USD față de cifra anterioară – la 82,17 USD pe baril.

TotalEnergies din Marea Nordului este pe cale să intre în funcțiune

Cu ultimele lucrări în curs, TotalEnergies din Franța și partenerii săi din Danish Underground Consortium (DUC) se pregătesc să pună în funcțiune proiectul de reamenajare Tyra II în sectorul danez al Mării Nordului în martie 2024. Se spune că acesta este cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Danemarca.

Danish Underground Consortium (DUC) este un parteneriat între TotalEnergies (operator, 43,2%), BlueNord (36,8%) și Nordsøfonden (20%). Dezvăluind progresul înregistrat în etapa finală a proiectului de reamenajare a Tyra, BlueNord a confirmat calendarul așteptat pentru primul gaz, făcând referire la notificarea REMIT emisă de TotalEnergies.

Potrivit companiei, un domeniu de activitate semnificativ pentru finalizarea instalațiilor Tyra II a fost executat din octombrie 2023. Testarea de scurgeri – esențială pentru siguranța și integritatea înainte de introducerea gazului și testarea funcțională a mașinilor cheie de proces necesare pentru procesarea gazului progresează bine în timp ce platforma de ridicare Tyra East Echo a fost declarată fierbinte, cu toate conductele conectate.

Mai mult, dezizolarea acestor conducte, care este în curs de desfășurare, este văzută ca un pas important către primul gaz. Mai multe progrese sunt evidențiate și pe Tyra West, deoarece primele puțuri au fost scoase din priză și deshidratate, două echipe de cabluri lucrând în paralel pe platformele Tyra West B și C cu deconectarea puțurilor.

„S-a desfășurat o cantitate mare de muncă la testarea de scurgeri a instalațiilor și este de așteptat ca toate testele de scurgere să fie finalizate înainte de primul export de gaze care ar putea sprijini o accelerare eficientă și o perioadă de accelerare redusă. Accentul cheie înainte de primul export de gaz rămâne să se asigure că sistemele de siguranță și de urgență sunt pe deplin funcționale”, a subliniat BlueNord.

Pe baza notificării REMIT a TotalEnergies din 22 ianuarie, progresul proiectului până în prezent indică faptul că data actuală de repornire, 31 martie 2024, rămâne valabilă. Cu toate acestea, în funcție de progresul proiectului, acesta ar putea fi atins mai devreme în martie.

În plus, majorul francez de petrol dezvăluie că rezultatul testelor sugerează acum că o creștere a capacității tehnice maxime este de așteptat să dureze patru luni de la repornire. Odată pus în funcțiune, Tyra II este de așteptat să livreze 2,8 miliarde de metri cubi de gaz pe an, ceea ce reprezintă 80% din producția de gaz daneză prognozată.

Tyra a fost un centru de procesare și export a mai mult de 90% din gazul natural produs în Marea Nordului danez înainte de reamenajarea sa, ceea ce a fost necesar din cauza tasării naturale a zăcământului a rezervorului de cretă după mulți ani de producție.

Serbia va investi 150 milioane de euro în legătura petrolieră cu Ungaria

Serbia intenționează să investească 150 de milioane de euro (163 de milioane de dolari) în construcția unui oleoduct transfrontalier de 128 km cu Ungaria, a anunțat ministrul Energiei, Dubravka Djedovic-Handanovic.

Au început deja lucrările de elaborare a documentației tehnice pentru conducta care va furniza Serbiei țiței rusesc din Urali prin intermediul oleoductului Druzhba și va ajuta Belgradul să-și diversifice sursele de energie, a declarat Djedovic-Handanovic într-o declarație publicată luni pe site-ul guvernului.

Conducta planificată va transporta aproximativ patru milioane de tone de petrol, a declarat anterior ministrul Energiei.

Construcția sa ar trebui să fie finalizată înainte de începerea expoziției internaționale Belgrad Expo 2027, a adăugat ea.

În iunie 2023, Serbia și Ungaria au semnat un acord pentru construcția conductei transfrontaliere care se va întinde din orașul Novi Sad, în nordul Serbiei, până la Algyo, în Ungaria. Cele două țări au convenit, de asemenea, să înființeze o companie comună de comercializare a gazelor – SERBHUNGAS societate cu răspundere limitată, care va fi înființată de monopolul sârb al gazelor Srbijagas și de compania de utilități de stat maghiară MVM CEEnergy, și care va avea sediul în Novi Sad.

În noiembrie, presa locală a citat-o pe Djedovic-Handanovic, care a declarat că lucrările de construcție pe teritoriul sârb vor fi efectuate de operatorul de stat de depozitare a petrolului Transnafta.