Infofinanciar > Info > Nu toate popoarele sărbătoresc anul nou pe 1 ianuarie. Care sunt excepțiile
Info

Nu toate popoarele sărbătoresc anul nou pe 1 ianuarie. Care sunt excepțiile

Artificii Anul Nou, Sursă foto: profimedia
Sursa foto: arhiva companiei

Cu toate că ele mai multe țări funcționează după calendarul gregorian, cu 365 de zile și ani bisecți, acest lucru nu se aplică tuturor popoarelor. Pentru cele mai multe anul calendaristic se finalizează pe data de 31 decembrie și începe pe 1 ianuarie.

Ei bine, există și unele popoare pentru care anul nou începe mai târziu. Calendarele după care se ghidează acestea sunt lunare, solare, dar și altele hibride.

Noul an chinezesc

Un asemenea exemplu este Anul Nou Chinezesc. De asemenea, acesta mai poarta și numele de Festivalul Primăverii sau Anul Nou Lunar. Începutul acestuia simbolizează și începutul sezonului recoltelor de primăvară. Una dintre tradiții presupune ca oamenii să pună bani în plicuri roșii pe care să le ofere prietenilor sau membrilor familiei. Un alt obicei este aprinderea lampioanelor colorate.

O altă tradiție din Asia este celebrarea Noului An Coreean. În această țară, Anul Nou reprezintă o perioadă de trei zile în care familiile își aduc mulțumirile pentru anul care a trecut. Și Anul Nou Balinez se mai sărbătorește pe altă dață, față de 1 ianuarie.

Prin intermediul Anului Nou iranian se serbează, ca și în cazul Anului Nou Chinezesc, începutul primăverii. Aceasta coincide cu echinocțiul nordic, care pică la mijlocul lunii martie.

Anul Nou evreiesc

Anul Nou evreiesc mai poartă și numele de Rosh Hashanah. Acesta este serbat, timp de două zile, la finalul celor șapte zile ale Creației din Cartea Genezei. După cum se arată în religia evreiască, în zilele care au venit după momentul creării Universului, Dumnezeu nu avea soarta oamenilor stabilită.

În acel fel, prin observarea liniștită, aceștia le oferă posibilitatea lui Dumnezeu de a decide care va fi soarta oamenilor în anul care va urma. Unele dintre cele mai consumate alimente de către evrei, în această perioadă, sunt mierea și merele. Dulceața acestora simbolizează bunătate.

La această listă se mai adaugă și noul an islamic. Numele acestuia mai este și Raʼs as-Sanah al-Hijrīyah. Aceasta este prima zi din Muharram, prima lună din calendarul musulman.

Ziua aceasta, de asemenea, mai serbează și emigrarea Profetului Mahomed de la Mecca la Medina. Acest lucru mai poartă și numele de Hijra.

Un lucru inedit la prima zi din calendarul musulman este aceea că se serbează în momentul în care apune soarele. Anul Nou se serbează în momentul în care luna își face apariția pe cer, informează libertatea.ro