Infofinanciar > Educație financiară > Afacerea care produce sănătate! Cum să ții doctorul departe și să faci și bani
Educație financiară

Afacerea care produce sănătate! Cum să ții doctorul departe și să faci și bani

Mere
Credir imagine: romaldo.ro

Unul dintre cele mai populare fructe din lume este mărul. Acesta este unul dintre cele mai întâlnite alimente de pe piața din România, iar acest fapt ar  trebui să ne bucure, deoarece mărul este o sursă de vitamine excepțională. De mici suntem învățați că „un măr pe zi, ține doctorul departe”. Să fie oare adevărat? 100%, să vă explic și de ce.

Merele au în compoziție o cantitate deloc neglijabilă de fibre solubile, mai exact 5 grame. Potrivit studiilor efectuate, aceste fibre solubile au capacitatea de a reduce diverse tulburări și afecțiuni. Printre ele se numără și tulburări intestinale, diverticulita, hemoroizii, chiar și unele tipuri de cancer.

Unele dintre cele mai importante efecte pe care consumul de mere îl are este controlul nivelului de insulină din corp prin eliberarea zahărului în ritm lent direct în fluxul sanguin.

Merele se comportă inclusiv ca un detoxifiant, ajutând la eliminarea metalelor grele din organism, precum mercurul sau plumbul.

Potrivit cercetătorilor, consumul a 5 mere pe săptămână va reduce drastic riscul de apariție al bolilor respiratorii.

Bani din mere

Merele prezintă inclusiv caracter financiar, această afacere fiind una foarte populară în rândul fermierilor. Există două variante prin care un om poate începe o afacere care implică o livadă de meri.

Prima și cea mai simplă este să cumperi o livadă deja înființată. Aceste livezi se pot găsi pe diferite site-uri la prețuri destul de bune. În cele mai multe cazuri livezile deja înființate sunt moștenite de oameni de la diverși membrii ai familiei, iar actualii proprietari nu dispun de timpul necesar pentru a se ocupa de întreținerea acestora.

Prețul poate să difere în funcție de zona în care se află livada. Spre exemplu în Transilvania prețul pentru un hectar de livadă deja înființată poate porni de la 5.000 de euro, un preț destul de bun dacă luăm în calcul că cel ce o cumpară nu mai are nimic de făcut în afară de întreținerea acesteia.

Cealaltă variantă este începerea unei livezi de la zero. Bineînțeles că acest proces este mult mai complicat decât primul, însă investiția va fi amortizată cu succes. Cheltuiala pentru o livadă normală pornită de la zero poate oscila între 3.000 și 5.000 de euro pe hectar. Trebuie precizat că acest preț este rezervat doar pentru materialul săditor, nu și pentru prețul terenului. Această investiție poate susține un business mic, cum ar fi productia gemurilor de casă sau comercializarea fructelor uscate.

Recuperarea investiției

Această afacere este pentru oameni puțin mai răbdători, deoarece investiția se poate recupera în 2-4 ani în funcție de soiul ales. Însă partea bună este că livada va avea rezultate de producție încă din primul an (între 5 și 10 tone/ha). Cu timpul producția va începe să crească și poate ajunge la 25-40 de tone/ha anual. Prețul pentru puieți variază între 2 și 4 euro în funcție de soiul ales. Spre exemplu soiul Jonathan se poate găsi la prețul de 2 euro. Bineînțeles că acest preț diferă în funcție de cantitatea de puieți pe care o cumpărați.

În general este recomandat ca livada să aibă o sufrafață de 3-5 ha, pentru a obține o producție cât mai mare. Pentru o livadă de 3 ha va fi nevoie în jur de 3.000 de pomi, deci media la final este de 1.000 de puieți per hectar.

Întreținerea anuală a unei livezi

Întreținerea livezii presupune și ea anumite costuri pe care proprietarul trebuie să le ia în calcul. În funcție de soi aceasta poate oscila între 900 și 1.000 de euro pe an pentru fiecare hectar de livadă. În aceste costuri sunt incluse tratamentele pentru pomi și curățarea acestora.

Venituri anuale

În cazul unei plantații de meri superintensive, producția variază între 30 și 60 de tone/ha, în condiții optime de temperatură și umiditate. Dacă punem un preț de 0,5 euro per kilogramul de fructe, producătorul poate încasa anual între 15.000 și 30.000 de euro pe hectar. După scăderea costurilor de întreținere, dintr-un singur hectar de meri cu producție superintensivă, agricultorul rămâne cu bani frumoși, bani care îl pot ajut să acopere investiția într-o perioadă de 2 ani.

O altă parte bună este faptul că piața de desfacere în cazul unei livezi de meri este destul de ofertantă. Producătorii pot vinde fructul către diverși producători de sucuri, gemuri sau chiar către lanțuri de magazine. În principiu este o afacere cu care este foarte greu să dai greș însă necesită puțină muncă și răbdare până să se ajungă la profit.