Infofinanciar > Vocile afacerilor > Adrian Sâmbotin, Adama România: „În 2024, fermierul cumpără la nevoie“
Vocile afacerilor

Adrian Sâmbotin, Adama România: „În 2024, fermierul cumpără la nevoie“

Adrian Sambotin, Adama
Sursa foto: Arhiva companiei

Scăderea prețului cerealelor de anul trecut a avut un impact direct asupra cererii de produse de protecție agricole. Potrivit oficialilor Adama România, în 2024 fermierii și-au redus cererea și au renunțat să își mai facă stocuri, fiind mult mai atenți la costuri.

Adama România, unul dintre principalii furnizori de produse pentru protecția plantelor la nivel global, și-a prezentat recent perspectivele asupra modului în care va evolua piața locală în 2024.

Adrian Sâmbotin, directorul comercial Adama România, a explicat că, în prezent, atitudinea adoptată de piața locală este cea de precauție. Este o schimbare survenită după anii pandemiei, în care cererea fermierilor de produse de protecție a plantelor a fost ridicată. „Perioada de război a veni cu panica legată de problemele de aprovizionare, respectiv de lipsa produselor. Acest lucru a făcut ca în ferme să se găsească stocuri de produse de protecție a plantelor.“, a explicat Sâmbotin.

Fermierii se uită mult mai atent la costuri

Directorul comercial al Adama a precizat că, în 2023, prețul cerealelor a scăzut. Fără însă ca al celorlalte componente care ajută la realizarea producției agricole să se diminueze în același ritm.

„Acest lucru a făcut ca fermierul să se gândească de două ori la nevoia pe care o are și dacă chiar trebuie să facă investiții. O altă realitate este că, în 2023, o mare parte a consumului a fost bazat pe stocurile proprii. Abia după ce acestea s-au epuizat au fost făcute achiziții noi. În 2024, fermierul cumpără la nevoie. Atunci când are nevoie și cât are nevoie. Și se uită foarte mult la costul la hectar.“, a subliniat Adrian Sâmbotin.

Evoluția a fost anticipată de companie, care a luat măsuri pentru a se adapta noului context al pieței. Este vorba în primul rând de necesarul de produse solicitate de fermieri. „Trebuie să îl avem în stocul nostru atunci când trebuie. Pentru că asta ne cere astăzi fermierul – să livrăm, dacă se poate, de pe o zi pe alta și în cantități mai reduse.“, a mai precizat reprezentantul companiei.

În acest sens, Adama România se concentrează pe a face serviciile cât mai operative. Totodată, a lansat o serie de pachete adaptate, din punct de vedere tehnic și comercial, pentru nevoile actuale ale pieței. „Întreg portofoliul de produse Adama a intrat în atenția noastră din punct de vedere al costurilor. Am făcut ajustările necesare, unde am găsit de cuviință și unde am putut să facem acest lucru, pentru a fi cât mai aproape de așteptările pe care fermierii le au din punct de vedere comercial.“, a declarat Adrian Sâmbotin.

Gabriela Vila, Adama

Gabriela Vila, directorul general Adama pentru România și Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva companiei

Perspective asupra evoluției pieței

Gabriela Vila, directorul general Adama pentru România și Republica Moldova, a prezentat o perspectivă de ansamblu asupra pieței produselor pentru protecție plantelor.

„Mulți se întreabă ce o să se întâmple anul acesta cu industria protecției agricole. (…) Am ajuns într-un vârf și trebuie să mai și coborâm. Ceea ce se întâmplă în industria agri este vizibil pentru toți – atât pentru fermieri, cât și pentru distribuitori și companiile producătoare. În acest context, companiile își regândesc poziționarea.“, a declarat Gabriela Vila.

Directorul general al companiei a subliniat că, în 2024, creșterea economică va fi mică. Totodată, ratele dobânzilor la finanțare, cât și ale inflației vor rămâne ridicate. La acestea se adaugă și o posibilă creștere a costului materiilor prime. „Astăzi, costul materiilor prime care provin din China este la un nivel scăzut. Este posibil să rămână așa, dar nu pentru mult timp. Ne așteptăm ca, de la acest nivel scăzut, să înceapă o creștere.“, a explicat Vila.

Potrivit acesteia, nevoile actuale ale fermierilor români sunt complet diferite de cele din urmă cu 2-3 ani. „Încercăm să le oferim soluții care să nu îi perturbe foarte mult, atât din perspectiva activității, cât și a cash-flow-ului. Și să venim în întâmpinarea nevoilor lor“, a mai precizat directorul general Adama.