Infofinanciar > Info > Adrian Câciu, despre creșterea economică a României! Deficitul public va atinge un nivel de 4,4% în acest an
Info

Adrian Câciu, despre creșterea economică a României! Deficitul public va atinge un nivel de 4,4% în acest an

Câciu Sursa foto Ecopolitic
Sursa foto Ecopolitic

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a emis un răspuns în legătură cu raportul Comisiei Europene, care prezice o creștere economică mai semnificativă pentru România în 2023. Potrivit raportului, se estimează că economia românească va crește cu 3,2%, în comparație cu estimarea inițială de 2,5%.

„Comisia Europeană a prezentat astăzi prognoza de primăvară, îmbunătățind estimările privind indicatorii macroeconomici ai României faţă de prognoza de iarnă”, a declarat ministrul Finanțelor.

Care sunt prognozele economice pentru anul acesta

Adrian Câciu a subliniat faptul că evoluția economică de acest an „de 3,2% (faţă de 2,5% cât era anterior, în iarnă sau 1,8% în prognoza de toamnă), deficit public 4,7% (faţă de 5% cât estima CE anterior), rata şomajului la 5,4% (faţă de 5,8% în estimările din iarnă) şi o pondere a datoriei publice în PIB la 45,6% în anul 2023 (faţă de 47,3% cât estimase anterior)”.

Prognozele Comisiei Europene se bazează în principal pe fondurile europene, atât cele din exercițiile financiare clasice, cât și cele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste fonduri sunt considerate o ancoră importantă în estimările economice pentru România.

PNRR reprezintă un instrument crucial prin care România poate obține sprijin financiar semnificativ din partea Uniunii Europene, cu scopul de a stimula redresarea economică și dezvoltarea durabilă. Prin intermediul acestui plan, se preconizează că România va beneficia de investiții substanțiale în diverse domenii, precum infrastructură, inovare, digitalizare, energie și resurse naturale, sănătate și educație.

„Ancorele pe care se bazează aceste estimări bune pentru România în contextul dat rămân, în continuare, absorbţia fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie din exerciţiul 2014-2020 şi din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 precum şi implementarea Planului de Redresare şi Rezilienţă care vor finanţa investiţiile şi implicit vor consolida creşterea economică”, spune ministrul.

Putem atinge deficitul public prin ajutorul fondurilor europene

„Aşa cum am anunţat încă din ianuarie (când spuneam că vom avea o creştere economică mai mare decât cea prognozată) prognozele se îmbunățesc pe măsura ce acţionezi credibil şi sustenabil”, a mai explicat Câciu.

Ministrul Finanțelor a adus două observații la prognoza prezentată de Comisia Europeană astăzi. În ceea ce privește deficitul public, România își menține angajamentul de a atinge un nivel de 4,4% în acest an. Ministrul Finanțelor a subliniat că acest obiectiv este foarte posibil de atins, în special prin utilizarea maximă a fondurilor europene disponibile, pe care le-a menționat anterior ca fiind ancoră principală în estimările economice.

Astfel, Adrian Câciu a explicat că utilizarea la maximum a fondurilor europene puse la dispoziție poate contribui în mod semnificativ la atingerea țintei de deficit stabilită pentru acest an. Prin utilizarea eficientă a acestor fonduri, există o perspectivă favorabilă de a consolida situația fiscală și de a realiza obiectivele economice propuse.

„În ceea ce priveşte scăderea ponderii datoriei publice în PIB la 45,6% această trebuie făcută, este în graficul estimat şi înseamnă consolidarea traiectoriei sustenabilă de reducere a datoriei publice a României.”, a conchis Adrian Câciu pentru Antena 3 CNN.