Infofinanciar > Lumea la zi > Adevăr sau intoxicare: Șeful spionajului de la Kiev susține că urmează ultima bătălie dintre Ucraina și Rusia
Lumea la zi

Adevăr sau intoxicare: Șeful spionajului de la Kiev susține că urmează ultima bătălie dintre Ucraina și Rusia

Soldați ucraineni
Sursă foto: ZDG.md

Rusia va rămâne fără „instrumente militare” pentru a-și atinge scopurile de război în Ucraina până la sfârșitul primăverii, a prezis generalului-maior Kirilo Budanov, principalul responsabil al serviciilor de informații militare.

Prognoza generalului-maior Kirilo Budanov vine pe fondul unei incertitudini considerabile cu privire la modul în care va arăta următoarea fază a războiului, pe măsură ce acesta intră în al doilea an. Timp de mai multe săptămâni, oficialii ucraineni au semnalat că Rusia plănuiește o nouă ofensivă majoră care să coincidă cu aniversarea unui an de la invazia sa în Ucraina, la 24 februarie. Dar o nouă ofensivă notabilă nu s-a materializat încă.

„Rusia a irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale. Economia și producția sa nu sunt capabile să acopere aceste pierderi. Și-a schimbat lanțul de comandă militar. Dacă armata rusă nu-și va atinge obiectivele în această primăvară, va rămâne fără instrumente militare”, a declarat Budanov din biroul său din Kiev, puternic păzit și fortificat.

Budanov a mai prezis că Ucraina și Rusia vor purta „o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi ultima înainte ca acest război să se încheie”.

Analiștii occidentali susțin că sfârșitul războiului nu se întrevede

Șeful serviciilor secrete ucrainene nu a furnizat nicio dovadă specifică pentru a-și susține afirmațiile, în contextul în care Moscova și Kievul sunt implicate într-un război informațional intens, pe lângă conflictul pe câmpul de luptă.

„Invazia Rusiei în Ucraina a contrazis multe așteptări, ca să nu mai vorbim de predicții. Totuși, cel puțin acest lucru poate fi spus cu certitudine: Nu suntem nici pe departe aproape de sfârșitul acestui război. În ciuda apelurilor tot mai numeroase pentru o soluționare diplomatică, nu se întrevede la orizont niciun progres în acest sens. Atât Rusia, cât și Ucraina continuă să creadă că vor învinge dacă vor continua să lupte. Niciun mediator nu poate ieși din acest impas”, au declarat Rajan Menon și Benjamin H. Friedman, de la think-tank-ul Defense Priorities, cu sediul la Washington, D.C., într-o declarație comună făcută săptămâna trecută, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, prognoza lui Budanov pare să se potrivească cu opinia unanimă a analiștilor militari independenți. Potrivit acestora, Rusia nu dispune în prezent de muniție, de provizii militare și de îndeajuns de mulți soldați calificați, organizați și motivați pentru a face progrese semnificative împotriva liniilor de apărare ucrainene din estul Ucrainei, unde luptele sunt cele mai intense.

Ucraina are mai multă tehnică, Rusia – mai mulți soldați

„Rusia a pierdut aproximativ jumătate din tancurile sale, tirul de artilerie este la pământ, nu are capacitățile de producție necesare pentru a realiza echipamente noi. Iar fabricarea de echipamente noi nu este ușoară în condițiile sancțiunilor. Așa că va trebui să scoată lucruri din depozite”, a declarat Phillips P. O’Brien, profesor de studii de securitate strategică la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Potrivit acestuia, situația Ucrainei este mai bună din cauza ajutoarelor militare primite constant din partea aliaților occidentali. „Ucraina este mai puternică acum decât era pe 24 februarie (2022). Are sisteme mai bune. Integrează o mulțime de sisteme NATO. Rusia din punct de vedere al echipamentelor este mai slabă. Are trupe mai puțin bine antrenate, mai puțin echipament de front. Singurul lucru pe care îl are mai mult sunt soldații, dar nu sunt un mare fan al maselor de soldați neinstruiți”, a mai precizat profesorul O’Brien, citat de USA Today.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.