Infofinanciar > Lumea la zi > Acuzații reciproce între Moscova și Washington! Mărul discordiei, „menținerea echilibrului armelor strategice”
Lumea la zi

Acuzații reciproce între Moscova și Washington! Mărul discordiei, „menținerea echilibrului armelor strategice”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
FOTO:mediafax.ro

Kremlin lansează din nou acuzații la adresa Washingtonului prin care acuză Statele Unite de distrugerea cadrului de efectuare a inspecțiilor reciproce la bazele nucleare stabilit prin Noul Tratat de reducere a Armamentului Strategic (Noul START), după ce Statele Unite au criticat atitudinea Moscovei.

”Observăm că, în realitate, Statele Unite au distrus cadrul juridic pentru controlul armamentului și menținerea securității. Este o situație tristă. Totuși, considerăm că menținerea Tratatului Noul Start este foarte importantă”, a punctat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Casa Albă a acuzat Rusia că refuză să se conformeze obligațiilor asumate

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov a denunțat acțiuni ale Statelor Unite care ”erodează principalul obiectiv al Tratatului Noul Start”, ”menținerea echilibrului armelor strategice”.

”Washingtonul refuză să vadă cauzele profunde ale problemei, atribuindu-le altora responsabilitatea. Controlul armelor nucleare nu ar fi exercitat izolat de realitățile geopolitice. În circumstanțele actuale, considerăm că este nejustificat, inoportun și inadecvat să invităm armata americană să inspecteze instalațiile noastre strategice”, a declarat Anatoli Antonov.

Casa Albă a acuzat Rusia că refuză să se conformeze obligațiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic, refuzând inspecțiile pe bază de reciprocitate în baze militare, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident. Refuzul Rusiei de a facilita activitățile de inspectare împiedică Statelor Unite să exercite drepturi importante în virtutea Tratatului Noul Start și amenință viabilitatea controlului nuclear între SUA și Rusia.

Rusia nu s-a conformat nici obligației din Tratatul Noul Start de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale în termenul prevăzut” a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de Stat de la Washington.

Statele Unite și Rusia și-au limitat semnificativ personalul diplomatic

Oficialul american a mai punctat faptul că Moscova a avut o direcție ”pre-stabilită” de revenire la inspecții și a subliniat faptul că SUA își mențin disponibilitatea de a colabora pentru relansarea aplicării Tratatului Noul START.

În luna noiembrie a anului trecut, Federația Rusă și-a anulat prezența la o reuniune de la Cairo pentru discuții cu Statele Unite privind reluarea inspectiilor reciproce la capabilitățile nucleare, în cadrul Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START).

Oficialii din Rusia și Statele Unite s-au întâlnit în decembrie anul trecut în orașul Istanbul pentru a discuta o serie de aspecte ale relațiilor bilaterale. În contextul ultimelor dispute din ultimii ani, Statele Unite și Rusia și-au limitat semnificativ personalul diplomatic, inclusiv după o serie de expulzări, potrivit mediafax.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.