Infofinanciar > Lumea la zi > Acuzarea lui Donald Trump plasează SUA pe un drum incert. Fostul președinte se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare
Lumea la zi

Acuzarea lui Donald Trump plasează SUA pe un drum incert. Fostul președinte se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare

Donald Trump, Sursă foto: Reuters
FOTO: reuters.com

Donald Trump, fostul președinte și favorit pentru a fi candidatul republican în 2024, va fi fotografiat, i se vor lua amprentele și va apărea în fața instanței săptămâna viitoare, după ce a fost pus sub acuzare în cadrul unei anchete privind banii plătiți pentru tăcere unei actrițe din filmele pentru adulți, într-o premieră istorică în SUA.

Posibilul spectacol al apariției lui Donald Trump în Manhattan în fața unui judecător, ca primul președinte în exercițiu sau fost președinte care se confruntă cu acuzații penale, cu presa internațională, ar putea diviza și mai mult cea mai puternică țară din lume.

Acuzațiile care i se impută fostului președinte american Donald Trump

Acuzațiile specifice împotriva lui Trump nu sunt încă cunoscute, deoarece rechizitoriul rămâne sub sigiliu, dar CNN a relatat joi că Trump se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraude comerciale. Trump, în vârstă de 76 de ani, a declarat că este „complet nevinovat” și l-a acuzat pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, democratul care a condus ancheta, că a încercat să îi afecteze șansele electorale.

„Aceasta este o persecuție politică și o interferență electorală la cel mai înalt nivel din istorie”, a spus Trump într-o declarație. La scurt timp după aceea, fostul președinte a făcut apel la susținători să ofere bani pentru o apărare legală. A strâns peste 2 milioane de dolari din 18 martie, potrivit campaniei sale, și a făcut apel la oameni să protesteze.

Un număr mic de susținători s-au adunat joi la proprietatea Mar-a-Lago a lui Trump din Florida, fluturând steaguri de-a lungul autostrăzii, în timp ce un critic al fostului președinte a ținut o pancartă în apropierea biroului procurorului din New York pe care scria: „Nu am avut niciun fel de probleme: „Închideți-l și aruncați cheia”.

Autoritățile au întărit securitatea în jurul tribunalului din Manhattan după ce Donald Trump a făcut apel la începutul lunii la proteste la nivel național, amintind de retorica sa înainte de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american de către susținătorii săi. Nici Casa Albă și nici președintele Joe Biden, un democrat care este de așteptat să candideze pentru realegere într-o posibilă revanșă împotriva lui Trump, nu au comentat joi. Dar cel mai important senator al partidului, liderul majorității, Chuck Schumer, a cerut ca lucrurile să se desfășoare cu calm.”Îi încurajez atât pe criticii, cât și pe susținătorii domnului Trump să lase procesul să se desfășoare în mod pașnic și în conformitate cu legea”, a spus el.

Bătălii juridice

Ancheta din Manhattan este doar una dintre mai multe provocări legale care îl privesc pe Trump. Cel de-al 45-lea președinte se confruntă, de asemenea, cu o anchetă penală separată pentru a stabili dacă a încercat în mod ilegal să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 în Georgia, precum și cu două anchete ale unui consilier special, inclusiv cu privire la modul în care a gestionat documentele clasificate după ce a părăsit funcția.

Acuzațiile din Manhattan vor fi probabil desecretizate de un judecător în zilele următoare, iar Trump va trebui să se deplaseze acolo pentru a fi amprentat și fotografiat. El se va prezenta apoi în fața unui judecător și va fi acuzat în mod oficial. Acuzația de joi a marelui juriu a venit după luni de zile în care au fost audiate probe despre o presupusă plată de 130.000 de dolari către Stormy Daniels în ultimele zile ale campaniei din 2016.

Dar orice potențial proces este încă la cel puțin mai mult de un an distanță, au declarat experții juridici, ceea ce înseamnă că ar putea avea loc în timpul sau după campania prezidențială. Avocații lui Trump, Susan Necheles și Joseph Tacopina, au declarat că vor „lupta viguros” împotriva acuzațiilor. Omul de afaceri și fostul președinte a primit sprijin din partea mai multor potențiali contracandidați la nominalizarea republicană, printre care guvernatorul Floridei, Ron Desantis, și fostul vicepreședinte Mike Pence.

„Acest lucru nu va face decât să divizeze și mai mult țara noastră”, a declarat Pence. Trump ar putea folosi acest caz pentru a alimenta furia în rândul susținătorilor săi de bază, deși alți alegători republicani s-ar putea să se plictisească de această dramă. Aproximativ 44% dintre republicani au declarat că ar trebui să se retragă din cursă dacă va fi pus sub acuzare, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat săptămâna trecută.

Cât de mult afectează cazul alegerile ar putea avea implicații profunde dincolo de granițele SUA

În perioada în care a fost președinte între 2017 și 2021, Trump a intrat în mod regulat în conflict cu aliații în ceea ce privește comerțul și apărarea, iar o revenire în Biroul Oval pare să slăbească sprijinul SUA pentru Ucraina. De asemenea, el a scăpat de numeroase ori de pericolul juridic.

La Casa Albă, a rezistat la două încercări ale Congresului de a-l demite din funcție, din cauza asaltului de la Capitoliul SUA de către susținători și a anchetei privind contactele campaniei sale cu Rusia în 2016. Procurorul districtual din Manhattan a urmărit cu succes, anul trecut, afacerea lui Trump pentru acuzații de fraudă fiscală, ceea ce a dus la o sancțiune penală de 1,61 milioane de dolari.

Se așteaptă ca judecătorul care a prezidat acel caz, judecătorul Juan Merchan de la Curtea Supremă din New York, să supervizeze și cazul Daniels, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Experții juridici spun că se așteaptă ca Bragg să susțină că Trump a falsificat registrele de afaceri pentru a ascunde o altă infracțiune, cum ar fi încălcarea legii federale de finanțare a campaniilor electorale, ceea ce o transformă într-o infracțiune, potrivit reuters.com.

Trump a negat că ar fi avut relații cu oricare dintre femei.

Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a declarat că a primit bani în schimbul păstrării tăcerii în legătură cu o relație intimă pe care a avut-o cu Trump în 2006.

Avocatul personal al fostului președinte, Michael Cohen, a declarat că a coordonat cu Trump plățile către Daniels și către o a doua femeie, fostul model Playboy Karen McDougal, care a declarat, de asemenea, că a avut o relație sexuală cu el. În 2018, Trump a negat inițial că ar fi știut ceva despre plata către Daniels. Ulterior, el a recunoscut că l-a rambursat pe Cohen pentru plată, pe care a numit-o o „simplă tranzacție privată”. „Nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat avocatul lui Daniels, Clark Brewster.

Cohen a pledat vinovat pentru o încălcare a finanțării campaniei electorale în 2018 și a făcut mai mult de un an de închisoare. Procurorii federali au spus că a acționat la indicațiile lui Trump. Cohen a declarat că își susține mărturia și dovezile pe care le-a furnizat.

În aceste condiții, Stormy Daniels, fosta actriță din industria filmelor pentru adulți a postat pe Twitter un mesaj prin care salută decizia autorităților, ba mai mult fosta starletă a sărbătorit punerea sub acuzare cu un pahar de șampanie. „Mulțumesc tuturor pentru susținere și dragoste! Am primit foarte multe mesaje la care nu pot răspunde… Și nici nu vreau să-mi vărs șampania. Comenzile de marfă/autografe vin și ele!  Mulțumesc și pentru asta, dar acordați și câteva zile în plus pentru expedierea lor”, a transmis Stormy Daniels pe Twitter.