Infofinanciar > Lumea la zi > Situație deloc îmbucurătoare. Acțiunile globale scad din nou de la cele mai recente maxime istorice
Lumea la zi

Situație deloc îmbucurătoare. Acțiunile globale scad din nou de la cele mai recente maxime istorice

actiuni globale in scadere
sursa foto arhiva

Acțiunile europene au fost în mare parte mai scăzute vineri, coborând de la maximele istorice recente. Într-o acțiune atribuită luării de profituri după o săptămână plină de mișcări ale băncilor centrale. În timp ce acțiunile din Marea Britanie au fost stimulate de faptul că Banca Angliei a fost considerată mai relaxată.

O reducere surpriză a ratei dobânzii de către banca centrală a Elveției, joi, a contribuit la împingerea piețelor spre noi maxime. Întrucât traderii au realizat că marile bănci centrale din întreaga lume nu vor aștepta neapărat reducerile de rată ale Rezervei Federale americane înainte de a le aplica pe ale lor. Wall Street s-a redresat peste noapte, toți cei trei indici majori extinzându-și seria de maxime record. Însă vineri sentimentul a devenit mai prudent.

Acțiunile globale, în scădere

Indicele MSCI World Equity Index era în scădere la orele prânzului cu 0,1% pe parcursul zilei. Dar în creștere cu 1,9% pe ansamblul săptămânii. Fiind pe cale să obțină cel mai mare câștig săptămânal de până acum în acest an.
Într-o săptămână aglomerată pentru piețe, comercianții au atras încrederea nu numai din reducerea ratei de joi în Elveția. Dar și din faptul că Banca Angliei (BoE) a fost mai moderată decât era de așteptat. BoE a declarat că economia „se mișcă în direcția corectă” pentru a începe să reducă ratele.

Indicele european STOXX 600 a scăzut cu 0,1%, după ce acțiunile au atins un nou maxim istoric. În timp ce indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,5%. Ajutat de așteptările că Banca Angliei va reduce dobânzile mai devreme decât se credea. Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat într-un interviu că așteptările privind mai multe reduceri ale ratelor dobânzilor în acest an, în ansamblu, nu sunt „nerezonabile”. Indicele MSCI Europa a scăzut cu 0,4%, iar indicele francez CAC 40 a scăzut, de asemenea, cu 0,4%.

Cea mai bună săptămână a dolarului

Contractele futures de pe Wall Street au crescut. În timp ce traderii așteptau comentariile președintelui Fed, Jerome Powell, mai târziu în cursul zilei. Rezerva Federală a SUA a declarat în cadrul ședinței de miercuri că recentele date ridicate privind inflația nu au schimbat „povestea” de bază. Cu privire la presiunile de relaxare lentă a prețurilor.
„Cred că ar putea exista o oarecare preluare de profit la sfârșitul săptămânii. Doar din cauza cantității de date pe care le-am văzut și a faptului că am văzut mai multe surprize pozitive”, a declarat Baylee Wakefield, manager de fonduri multi-active la Aviva.

Tranzacțiile ar putea, de asemenea, să se reducă în perioada premergătoare weekend-ului de Paște, a adăugat Wakefield. Indicele dolarului american a crescut cu 0,4%, la 104,23. Fiind pe cale să aibă cea mai bună săptămână din prima săptămână a anului. „Practic, dolarul va avea cea mai bună săptămână din ianuarie. Asta pentru că piețele acceptă acum faptul că alte bănci centrale importante își vor reduce rata dobânzii de politică monetară mai repede decât Fed. Mai ales că am avut dovezi suplimentare din datele economice puternice pe care le-am primit din SUA în această săptămână”, a declarat Wakefield.

Cele mai importante monede

Solicitările de ajutor de șomaj din SUA au scăzut în mod neașteptat. De asemenea, vânzările de locuințe deținute anterior au crescut cel mai mult într-un an în februarie. Iar activitatea comercială din SUA s-a menținut stabilă în martie, conform datelor din această săptămână. Un indicator al activității economice viitoare din SUA a devenit pozitiv în februarie, pentru prima dată în ultimii doi ani. Euro a scăzut cu 0,3% la 1,0828 dolari . Probabilitatea unei reduceri a dobânzii Băncii Centrale Europene înainte de vară este în creștere, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel.

Lira sterlină britanică a scăzut cu 0,3% la 1,26175 dolari , după ce mai devreme a atins un minim al unei luni.
Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro erau pregătite pentru un declin săptămânal. Dar, randamentul de referință al obligațiunilor germane pe 10 ani a scăzut cu 6 puncte de bază, la 2,334% .
Yuanul chinezesc a scăzut brusc în timpul tranzacțiilor asiatice. Atingând un minim al ultimelor patru luni. Într-o mișcare pe care analiștii au atribuit-o așteptărilor tot mai mari că vor exista mai multe măsuri de relaxare monetară pentru a susține economia țării.

Prețul petrolului

Prețul petrolului a fost stabil, referința globală Brent situându-se la peste 85 de dolari pe baril. Posibilitatea unei încetări a focului în Gaza a împins prețurile mai jos în prima parte a sesiunii. De asemenea, dolarul mai puternic și scăderea cererii de benzină din SUA au cântărit asupra prețurilor.

Aurul a scăzut cu 0,3%, la 2.174,48 dolari pe uncie , după ce joi a atins un maxim record al ofertei de 2.222,39 dolari.
Fluxurile de investiții în aur în săptămâna de până miercuri au atins cel mai ridicat nivel din aproape un an, a declarat Bank of America Global Research, conform Reuters .