Infofinanciar > Lumea la zi > Acordul de la Istanbul este în mâinile Rusiei. Înțelegerea dintre țările beligerante expiră mâine
Lumea la zi

Acordul de la Istanbul este în mâinile Rusiei. Înțelegerea dintre țările beligerante expiră mâine

dailysabah.com; nave încărcate cu cereale
FOTO: dailysabah.com

Ultimul vas ar trebui să părăsească miercuri un port din Ucraina, în cadrul unui acord care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, cu o zi înainte ca Rusia să renunțe la acest pact din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte.

Națiunile Unite și Turcia au negociat acordul din Marea Neagră pentru o perioadă inițială de 120 de zile în iulie anul trecut, pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale, care a fost agravată de invazia Moscovei în Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

Acordul de la Istanbul va expira pe 18 mai

În noiembrie, Moscova a fost de acord să prelungească pactul de la Marea Neagră pentru încă 120 de zile, dar apoi, în martie, a acceptat o prelungire de 60 de zile, până la 18 mai, dacă nu se respectă o listă de cerințe privind propriile sale exporturi agricole.

Pentru a convinge Rusia, în iulie, să permită exporturile de cereale din Marea Neagră, Națiunile Unite au fost de acord, în același timp, să ajute Moscova cu propriile sale transporturi agricole timp de trei ani. „Există încă multe întrebări deschise în ceea ce privește partea noastră din acord. Acum va trebui să se ia o decizie”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit presei ruse.

Oficiali de rang înalt din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul pentru a discuta despre pactul de la Marea Neagră. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat marți: „Contactele continuă la diferite niveluri. Evident, ne aflăm într-o etapă delicată”.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat săptămâna trecută că el crede că acordul ar putea fi prelungit pentru cel puțin încă două luni. În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au reprezentat o barieră în calea transporturilor.

Riscuri

Statele Unite au respins plângerile Rusiei. Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat săptămâna trecută: „Exportă cereale și îngrășăminte la aceleași niveluri, dacă nu chiar mai mari, decât înainte de invazia la scară largă”.

Oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU alcătuiesc un Centru Comun de Coordonare (JCC) la Istanbul, care pune în aplicare acordul de export din Marea Neagră. Aceștia autorizează și inspectează navele. Din 4 mai, nicio navă nouă nu a fost autorizată de către JCC.

Navele autorizate sunt inspectate de către oficialii JCC în apropierea Turciei înainte de a călători către un port ucrainean din Marea Neagră prin intermediul unui coridor umanitar maritim pentru a-și colecta încărcătura și a se întoarce în apele turcești pentru o inspecție finală.

Conform acordului, există doar o singură navă care se află încă într-un port ucrainean și care urmează să plece miercuri și să tranziteze coridorul maritim cu încărcătura sa, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, în timp ce o altă navă era în tranzit spre Turcia marți, iar alte cinci nave așteaptă o inspecție de plecare în apele turcești.

Aproximativ 30 de milioane de tone metrice de cereale și produse alimentare au fost exportate

Într-un extras dintr-o scrisoare văzută de Reuters luna trecută, Rusia le-a spus omologilor săi din CCM că nu va aproba nicio navă nouă care să ia parte la acordul din Marea Neagră dacă tranzitul nu se va face până la 18 mai „data preconizată a … închiderii”. Aceasta a spus că acest lucru a fost „pentru a evita pierderile comerciale și pentru a preveni posibilele riscuri de siguranță” după 18 mai.

Având în vedere acest avertisment din partea Rusiei, pare puțin probabil ca vreun armator sau companie de asigurări să fie dispus să continue să transporte exporturile de cereale ucrainene dacă Rusia nu va fi de acord cu o prelungire a acordului și va decide să renunțe.

Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Ucraina au continuat acordul privind Marea Neagră în octombrie, în timpul unei scurte suspendări de către Rusia a participării sale. Aproximativ 30 de milioane de tone metrice de cereale și produse alimentare au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului din Marea Neagră, inclusiv aproape 600.000 de tone metrice de cereale în vasele Programului Alimentar Mondial pentru operațiunile de ajutorare din Afganistan, Etiopia, Kenya, Somalia și Yemen, a declarat Organizația Națiunilor Unite.