Infofinanciar > Lumea la zi > Vor ajunge la un acord? Hamas afirmă că discuțiile pentru armistițiul din Gaza sunt în continuare în impas
Lumea la zi

Vor ajunge la un acord? Hamas afirmă că discuțiile pentru armistițiul din Gaza sunt în continuare în impas

Hamas Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Un oficial al Hamas a declarat luni că nu s-a înregistrat niciun progres în cadrul unei noi runde de discuții la Cairo privind încetarea focului în războiul din Gaza. Acest lucru s-a întâmplat după ce gazdele egiptene au declarat că s-au înregistrat progrese pe ordinea de zi.

Israelul și Hamas au trimis duminică echipe în Egipt după sosirea sâmbătă a directorului CIA, William Burns. Prezența lui a subliniat presiunea tot mai mare a SUA pentru un acord care să elibereze ostaticii israelieni reținuți în Gaza. De asemenea, să obțină ajutor pentru civilii palestinieni. Reprezentanții Qatarului au participat, de asemenea, la eveniment.

Hamas a anunțat că nu vor înceta focurile din Gaza

„Nu există nicio schimbare în poziția ocupației (Israelului) și, prin urmare, nu există nimic nou în discuțiile de la Cairo. Nu există încă niciun progres”, a declarat pentru Reuters oficialul Hamas.

Puterile occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de morți în rândul civililor palestinieni și la criza umanitară generată de asaltul militar al Israelului pentru a distruge Hamas în Fâșia Gaza, dens populată.

Aproximativ 33.207 palestinieni au fost uciși în șase luni de conflict, a declarat luni Ministerul Sănătății din Gaza într-o actualizare. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei sunt fără adăpost. Mulți dintre ei sunt în pericol de foamete.

Hamas a ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului în atacul transfrontalier din 7 octombrie. Acesta a declanșat conflictul, potrivit unui bilanț israelian. Armata israeliană spune că peste 600 dintre soldații săi au fost uciși în lupte de atunci.

Oamenii au murit degeaba

Luni, la o zi după ce forțele israeliene s-au retras din unele zone din Khan Younis, în sudul Gaza, oficialii medicali palestinieni au declarat că echipele lor au recuperat peste 60 de cadavre din zonele în care soldații au operat în ultimele luni. Sute de locuitori care au fugit și au locuit în corturi în orașul Rafah. Aici, se adăposteau peste un milion de persoane. Ei s-au întors în zonele lor natale devastate.

Unii au mers cu căruțe trase de măgari, ricșe și vehicule cu puntea deschisă. În timp ce alții doar au mers pe jos. Ei au fost șocați de distrugerea clădirilor, a drumurilor și a proprietăților pe care le-au lăsat în urmă.

„Este un șoc, un șoc… distrugerile sunt insuportabile”, a declarat rezidentul Mohammed Abou Diab. „Mă duc la casa mea și știu că este distrusă. Mă duc să îndepărtez dărâmăturile pentru a scoate o cămașă”, a adăugat el.

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Statele Unite speră să obțină un acord de eliberare a ostaticilor cât mai curând posibil. Acesta ar duce și la o încetare a focului de aproximativ șase săptămâni. Hamas analizează în prezent o nouă propunere, a declarat John Kirby.

Un pas înainte

La Ierusalim, la sfârșitul săptămânii, ministrul israelian de externe Israel Katz a descris discuțiile de la Cairo ca fiind cele mai apropiate de un acord între părți de la armistițiul de scurtă durată din noiembrie. Atunci, Hamas a eliberat aproape jumătate dintre ostaticii săi.

Hamas a capturat 253 de persoane în timpul atacului din 7 octombrie. Dintre acestea, 133 de ostatici au rămas captivi. Negociatorii au vorbit despre eliberarea a aproximativ 40 de ostatici în prima etapă a unui posibil acord cu Hamas.

Două surse de securitate egiptene și postul de stat Al-Qahera News au declarat luni că s-au înregistrat unele progrese în cadrul negocierilor de la Cairo.

Sursele de securitate au declarat că ambele părți au făcut concesii care ar putea ajuta la pregătirea unui acord pentru un armistițiu care ar fi eșalonat în trei etape, cu eliberarea tuturor ostaticilor israelieni rămași și o încetare a focului pe termen lung în a doua etapă.

Concesiile se referă la eliberarea ostaticilor și la cererea Hamas de întoarcere a rezidenților strămutați în nordul Gaza, au spus ei. Mediatorii au sugerat că întoarcerea ar putea fi monitorizată de o forță arabă în prezența unor dispozitive de securitate israeliene. Acestea din urmă vor fi ulterior retrase. Delegațiile au părăsit Cairo. Consultările ar urma să continue în 48 de ore, au precizat sursele și Al-Qahera.

Principalele cereri

Cu toate acestea, un oficial palestinian apropiat de eforturile de mediere a declarat pentru Reuters că blocajul a continuat din cauza refuzului Israelului de a pune capăt războiului, de a-și retrage forțele din Gaza, de a permite tuturor civililor să se întoarcă la casele lor și de a ridica o blocadă de 17 ani pentru a permite reconstrucția rapidă a enclavei de coastă.

Acești pași au avut prioritate față de cererea principală a Israelului de eliberare a ostaticilor în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene, a declarat oficialul.

„În ceea ce privește schimbul de prizonieri, Hamas a fost și este dispusă să fie mai flexibilă. Nu există flexibilitate în ceea ce privește… principalele noastre cereri”, a declarat acesta.

Israelul a exclus posibilitatea de a pune capăt războiului în scurt timp sau de a se retrage din Gaza. Oficialii au afirmat că forțele lor nu vor ceda până când Hamas nu va mai controla Gaza sau nu va mai amenința militar Israelul.

Nu au ajuns la un compromis

Întrebat luni de reporteri despre discuțiile purtate, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Avi Hyman, nu a dorit să intre în detalii. El a spus doar: „Cel mai important lucru este că oamenii potriviți se află la locul potrivit, la momentul potrivit, pentru a discuta o modalitate prin care cei 133 de ostatici israelieni pot fi eliberați”.

Sub presiunea globală de a atenua criza umanitară și de a renunța la planurile de a lua cu asalt Rafah, Israelul a declarat duminică că a retras mai mulți soldați din sudul Fâșiei Gaza.

Astfel, a rămas acolo doar o brigadă. Ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că trupele care pleacă se vor pregăti pentru operațiuni viitoare, inclusiv „misiunea lor viitoare în zona Rafah”.

Rafah este ultimul refugiu pentru civilii din Gaza strămutați de forțele terestre israeliene. Potrivit Israelului, aceasta este ultima redută semnificativă a unităților de luptă ale Hamas.