Infofinanciar > Info > Absolvenții instituțiilor de învățământ cu vârsta minimă de 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj
Info

Absolvenții instituțiilor de învățământ cu vârsta minimă de 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj

SOMAJ sursa foto Economedia
Sursa foto: Economedia

Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni. Reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și al stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, a declarat Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București, într-un comunicat de presă transmis joi, AGERPRES.

„Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă”, se precizează în comunicat.

Termenul este în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii

Ei vor trebui să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

După cele 60 de zile calendaristice de la data absolvirii se acordă indemnizația de șomaj. În această perioadă, absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării: informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, dar și de măsuri de stimulare a ocupării.

Fiind absolvent al unei instituții de învățământ, persoana a obținut o diplomă sau un certificat de studii  în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.

Nu este necesară diploma de BAC

Pentru absolvenții de liceu, nu este necesară diploma de bacalaureat. Termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

Conform Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5549/2021, anul şcolar pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă se încheie la data de 27 mai 2022.

Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, acest termen de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ.

Acte necesare pentru înregistrarea absolventului

Actele necesar pentru înregistrarea absolventului la AMOFM sunt: actul de identitate; actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti, secţiunea Persoane fizice/Indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.