Infofinanciar > Info > A venit nota de plată pentru România! Ciolacu: „Văd că trebuie să plătim un miliard de euro pentru ceva ce n-am avut nevoie”
Info

A venit nota de plată pentru România! Ciolacu: „Văd că trebuie să plătim un miliard de euro pentru ceva ce n-am avut nevoie”

Marcel Ciolacu, Sursă foto: gândul.ro
Credit imagine: gandul.ro

Guvernul discută despre situația vaccinurilor anti-COVID-19 cumpărate de România. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că această problemă este deja discutată în cadrul ședințelor și se caută o soluție.

Marcel Ciolacu a spus faptul că România trebuie să plătească un miliard de euro pentru un lucru care nu a ajutat și a fost total inutil, din cauza faptului că oficialii din acea periodă au cumpărat mai mult decât țara avea nevoie.

„Văd că trebuie să plătim un miliard de euro pe vaccinuri care nu ne-au trebuit niciodată și oricum niciodată nu le-am fi consumat fiindcă nu avem atâția cetățeni în România. Este o discuție la nivel guvernamental (…). Sunt discuții pe care putem să le avem și în coaliție, să luăm o decizie de a nu mai plăti aceste vaccinuri, dar știți totuși că avem un acord cu Comisia Europeană şi trebuie duse până la urmă discuțiile până la capăt împreună cu Comisia Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, joi seară, la emisiunea Subiectiv.

Potrivit liderului PSD, România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români. El a acuzat fostul Guvern că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023.

România a acceptat în mai 2021 achiziţia de vaccin împotriva Covid-19 pentru anii 2022 şi 2023, menţionează ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. În luna mai a anului trecut ministrul Sănătăţii a fost Ioana Mihăilă, din partea USR.

Președintele PSD, cheamă procurorii

Marcel Ciolacu a solicitat intervenția procurorilor în luna aprilie pentru a verifica achizițiile făcute de Guvernul PNL-USR în timpul pandemiei.

Președintele Camerei Deputaților a declarat faptul că România a cumpărat 100 de milioane de doze de vaccin pentru o populație de 15 milioane de omeni.

În primă fază, România avea un stoc de 60 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, însă acest lucru nu i-a oprit pe oficialii din acea perioadă să mai cumpere un lot de 40 de milioane de doze.

„Ţara noastră a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, pentru 15 milioane de români, în timpul guvernului PNL-USR.

Cineva trebuie să explice cum şi de ce! Deşi aveam peste 60 de milioane de doze în stoc, miniştrii USR au mai cumpărat încă 40 de milioane de doze, pentru anul acesta şi anul viitor, cu peste 700 de milioane de euro.”, spune Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai prezentat faptul că mai multe milioane de doze de vaccin deja au expirat și au fost nevoiți să le arunce, practic banii dați au fost risipiți.

„Au compărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane de doze, le-am aruncat”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.