Infofinanciar > Info > Dacă oamenii pățesc ceva, cine plătește? Vaccinurile anti-covid încă stârnesc intrigi, chiar și printre unii medici
Info

Dacă oamenii pățesc ceva, cine plătește? Vaccinurile anti-covid încă stârnesc intrigi, chiar și printre unii medici

Johnson&Johnson - sursa foto - rohealthreview.ro
Johnson&Johnson - sursa foto - rohealthreview.ro

Doctorul Tudor Ciuhodaru are mai multe întrebări în urma deciziei limitării de utilizare a vaccinului împotriva coronavirus Johnson&Johnson. Mai precis, acesta vrea să știe cine o să plătească în cazul în care oamenii o să aibă probleme de coagulare a sângelui, lucru definit ca un efect secundar al acestui tip de vaccin.

FDA sau Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii a ales să limiteze folosirea serului anti-Covid 19 produs de Johnson&Johnson pentru adulți. Motivul ar fi acela că vaccinul poate provoca un sindrom nu prea des întâlnit de coagulare a sângelui.

Ce se întâmplă cu Johnson&Johnson

Această situație a fost comentată în cadrul emisiunii Exces de Putere pe canalul Antena 3. Prilej cu care, medicul Tudor Ciuhodaru și-a manifestat nemulțumirea față de actuala situație. El a declarat că: „Au fost foarte multe întrebări de la început. FDA s-a sucit de vreo trei ori când a fost vorba de Johnson&Johnson. O dată a zis că nu există nicio legătură între acele cazuri de cheaguri și cu trombocitopenie severă, după care au constatat că cele șase persoane afectate, dintre care un caz mortal, sunt de luat în seamă și plănuiau să interzică acest vaccin, iar acum văd că vin cu o altă abordare.”.

Tot în cadrul acestei emisiuni, doctorul s-a legat și de faptul că Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul în luna martie a anului 2021. După acest moment, nu mai puțin de 50 de milioane de doze pentru acest vaccin urmau să vină în Europa. Problema majoră a fost faptul că nu există deloc experiență în acest domeniu din partea Europei, sau cel puțin nu era confirmată încă.

Întrebările lui Tudor Ciuhodaru sunt extrem de precise: „Sunt două întrebări clare: Cine plătește pentru efectele secundare ? Plătește medicul ? Plătește pacientul ? Plătește firma care a pus vaccinul pe piață ? La multe întrebări nu ni s-a răspuns nici astăzi, inclusiv de ce sunt aceste contracte secretizate și nu ni se oferă toate informațiile necesare.”.

Cadrul medical a susținut că deja a solicitat către Avocatul Poporolui să se ocupe de faptul că respectivele contracte, chiar și cele legate de costuri, vor fi desecretizate. Această decizie vine în urma a altor două întrebări. Prima dintre ele abordează tema blocarea dezvoltării și producerii altor tipuri de medicamente, mai precis motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru. A doua întrebare își propune să afle tot un motiv, mai precis cauza pentru care s-a blocat perfecționarea unor teste serologice care să aibă performanțe și care să fie utile și avantajoase din punct de vedere al costurilor, în raport cu alte metode de cercetare.