Infofinanciar > Info > A venit doctorul? Astăzi nu! Spitalul de Urgență din Ploiești este într-o criză de medici cardiologi
Info

A venit doctorul? Astăzi nu! Spitalul de Urgență din Ploiești este într-o criză de medici cardiologi

cardiologie - sursa foto - anamc.ro
Sursa foto - anamc.ro

La începtul lunii mai, Spitalul Județean de Ugență din Ploiești a rămas fără patru doctori cardiologi. Cadrele medicale și-au dat demisia, motiv pentru care există zile când garda nu are cum să fie asigurată. Chiar dacă pacienții care vin spun că au probleme cardiace, perioada de așteptare din secția UPU a devenit mai mare.

Cel mai mare spital din Prahova nu a avut cum să refuze demisiile celor 4 cadre medici cardiologi deoarece, starea de alertă, cauzată de pandemie, a fost eliminată. Cadrele medicale au ales fie să lucreze la spitalele din capitală, fie să pornească pe drumul privat, deschizându-și cabinete particulare.

Libertatea a publicat documentul intern pe care doctorul Marian Albu, șeful secției de cardiologie a spitalului din Ploiești, l-a semnat. În act este scris faptul că: „În data de 05.05.2022 și 06.05.2022 nu poate fi asigurată linia de gardă pe Secția Cardiologie.”. De parcă această situație nu ar fi fost de ajuns, nici măcar la secția de Terapie Intensivă nu este asigurată linia de gardă.

Vor să importe medici din București

Bogdan Nica, managerul Spitalului de Urgență din Ploiești a declarat, pentru Observatorul Prahovean, următorul lucru: „ Din păcate, am ajuns în această situație din cauza crizei de medici. Avem nevoie nu doar de cardiologi, ci și de radiologi. După pandemie, suntem asaltați ed bolnavi care ajung la noi în stare gravă, în condițiile în care celelalte spitale din județ nu rezolvă urgențele. Vom scoate la concurs mai multe posturi de medici, sper să vină să lucreze la noi.”.

Pe lângă această măsură, medicul și managerul Bogdan Nica, a spus, pentru Libertatea, că s-a gândit să apeleze la ajutor din partea Bucureștiului. Mai precis, a întrebat institutele din capitală dacă sunt rezidenți sau doctori la început de drum care nu au un post. De asemenea, a cerut un transfer pentru un medic din alt județ și un alt doctor a fost adus în regim de prestări servicii.

Întrebat fiind cum rezistă în momentul de față secția, Bogdan Nica a spus că : „Mai sunt patru medici, iar presiunea pe ei e foarte mare. Şeful secţiei face luna asta 10 gărzi. Am apelat şi la minister, voi ieşi şi cu un apel public în presa locală, am vorbit şi cu alţi manageri de spitale. Dar, din păcate, cardiologii care mai sunt în Prahova fie sunt în privat, fie lucrează în spitale cu secţii mai uşoare, aşa că nu vor să vină la noi. Lipsa de personal e o mare problemă la nivelul multor spitalele judeţene, unde sunt mult cazuri grele, iar gărzile sunt inumane. ”.

Medicul spune că există soluții și pentru momentele când nu este niciun cardiolog de gardă. Mai precis, în situațiile în care este necesară asistență medicală calificată, iar medicul în cazuă lipsește, acesta poate fi suplinit de doctorul care este de gardă la boli interne sau de medicul de urgență. Pacienții care au nevoie de stent și nu este nimeni în acel moment competent pentru a face acest lucru, oamenii sunt transportați în timp de 35 de minute la alte spitale din capitală, precum cel Universitar, la Fundeni sau Militar.