Infofinanciar > Lumea la zi > A început summitul Rusia-Africa. Vladimir Putin și-a chemat aliații la Sankt Petersburg
Lumea la zi

A început summitul Rusia-Africa. Vladimir Putin și-a chemat aliații la Sankt Petersburg

africa-de-sud, sursa foto Forbes.ro
sursa foto Forbes.ro

Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează joi, 27 iulie,  prima zi a summit-ului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane la Sankt Petersburg, o reuniune marcată de retragerea Moscovei din acordul cu privire la exportul de cereale.

Putin s-a întâlnit miercuri, 26 iulie, cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, care pledează pentru consolidarea relaţiilor dintre Kremlin şi continentul african

La summit-ul Rusia-Africa s-au întâlnit liderii importanți

La prima ediție din 2019 a summit-ului Rusia-Africa, prezidată de Vladimir Putin, s-au întâlnit lideri importanți ai continentului african și alți oficiali. În cadrul evenimentului, Putin s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, care susține consolidarea relațiilor dintre Kremlin și Africa.

La ediția din acest an, care are loc la Sankt Petersburg, s-au alăturat președintele sud-african Cyril Ramaphosa și președintele Republicii Centrafricane, Faustin Archange Touadéra. În Republica Centrafricană, s-au instalat sute de mercenari ruși din Grupul Wagner pentru a asigura securitatea înaintea unui referendum constituțional ce va avea loc duminică.

Kremlinul a recunoscut că aproximativ 50 de țări vor participa la acest summit, însă nivelul de reprezentare este mai scăzut decât în urmă cu patru ani. La ediția din acest an vor fi prezenți 17 președinți și patru prim-miniștri, în comparație cu prima ediție din urmă cu cinci ani, când au participat 45 de șefi de stat și de guvern. Kremlinul atribuie această scădere a prezenței liderilor africani presiunilor venite din partea SUA și Franței.

,,Este o ingerinţă absolut nedisimulată şi evidentă din partea SUA, a Franţei şi a altor ţări (…). Este un fapt, este complet revoltător, dar nu va afecta în niciun fel desfăşurarea cu succes a summitului”, a comentat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov.

În ciuda dificultăților din cauza războiului început în februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin susține că Rusia poate asigura o aprovizionare stabilă cu cereale în Africa, fără a depinde de Ucraina, conform EFE.

Cu privire la conflictul din Ucraina, Putin va discuta problema cu liderii africani în cadrul summitului din Sankt Petersburg. Liderii africani au prezentat un plan de zece puncte la mijlocul lunii iunie, care vizează detensionarea, negocieri de pace și garantarea securității pentru ambele părți.

Rusia a anulat datoria externă a unor țări africane în valoare de peste 20 de miliarde de dolari și va discuta la summit și despre posibila furnizare de armament greu și alte echipamente de apărare pentru unele dintre aceste țări.

Criza cerealelor s-a accentuat din cauza lui Putin

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a încurajat liderii africani prezenți la summit să solicite răspunsuri de la Putin cu privire la criza cerealelor care a afectat grav cele mai sărace țări din lume. Blinken a subliniat că liderii africani știu că majorarea prețurilor la produsele alimentare și penuria de îngrășăminte sunt o consecință directă a războiului dus de Putin în Ucraina.

,,Ei ştiu exact cine este responsabil de situaţia actuală”, a declarat Blinken, referindu-se la conducătorii africani, dintre care unii au sprijinit tacit Moscova sau au refuzat să denunţe invazia rusă în Ucraina. ,,Mă aştept ca Rusia să audă clar acest mesaj din partea partenerilor săi africani”, a afirmat secretarul de stat american în timpul unei vizite în Noua Zeelandă.

Criza cerealelor s-a accentuat de la retragerea Rusiei dintr-un acord ce permitea Ucrainei să-și exporte cerealele, inclusiv către Africa, prin Marea Neagră. Acest acord a fost în vigoare din vara anului 2022 și până la data de 17 iulie a.c., contrar blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene.

Pe parcursul unui an, acest acord a permis exportul a aproximativ 33 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene, contribuind astfel la stabilizarea prețurilor mondiale la alimente și prevenirea riscului de penurie.

Odată cu încetarea acestui acord, exporturile ucrainene de cereale s-au redus semnificativ, având un impact negativ asupra situației alimentare din diverse regiuni, inclusiv în Africa. Criza cerealelor a devenit astfel o preocupare majoră la nivel global și necesită soluții urgente pentru a evita o agravare a situației. ,,A fost echivalentul exportului a 18 miliarde de pâini prin acest singur coridor pe care Rusia l-a închis acum”, a declarat Blinken.

,,Nu a fost doar o retragere. Ce au făcut (ruşii) de când s-au retras? Au bombardat de mai multe ori portul Odesa. Au amplasat mine în Marea Neagră. Au ameninţat în mod expres circulaţia încărcăturilor maritime. Cred că acesta este un mesaj foarte clar”, a afirmat şeful Departamentului de Stat al SUA, conform adevarul.ro.