Info

A grăit și Iliescu! „Încetarea din viață a Reginei Elisabeta a II-a marchează sfârșitul unei ere!”

observatornews.ro
FOTO:observatornews.ro

În cursul zilei de vineri, primul Președinte post-decembrist român, Ion Iliescu a ținut să-i aducă un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, pe blogul să personal. Acesta a susținut că tocmai s-a încheiat o eră în care Marea Britanie a jucat rolul unui actor politic internațional de prima mână.

Ion Iliescu este contemporan cu Regina Elisabeta a II-a, ambii au prins cele mai importante evenimente istorice, precum cel de-al doilea Război Mondial, căderea Zidului Berlinului atacurile de la WTC și nu numai.

În acest sens cel mai longeviv președinte al României a precizat pe blogul său: „Şi-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare şi fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viaţă. A fost o personalitate puternică şi complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”.

Ion Iliescu, transmite condoleanțe Casei Regale a Marii Britanii

Experiența politică a lui Iliescu reprezintă un subiect care încă nu s-a epuizat, în acest sens, fostul președinte ținut să sublinieze faptul că relațiile dintre monarhia britanică și semiprezidențialismul românesc s-au încadrat în tiparele unei colaborări pe care Iliescu o consideră a fi corectă, caracterizată ptrintr-un parteneriat activ susținut de Maria Britanie. Aceasta din urmă a întreprins un efort activ pentru industrializarea și modernmizarea României.

El și-a completat afirmația pe blogul său personal și a susținut:

”A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE şi la NATO. Marea Britanie este o destinaţie predilectă pentru români, în ciuda ieşirii ţării din UE. Am avut ocazia să o cunosc şi să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului.

O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, şi cu simţul umorului. Şi care nu a uitat o clipă de interesele ţării al cărui şef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat şi marea noastră balerină Alina Cojocaru”.

Iliescu mai este de părere că Marea Britanie, prin pierderea Reginei Elisabeta a II-a  a pierdut un promotor al democrației într-un moment în care liberalismul dezvoltă tot mai multe sincope, iar România a pierdut un prieten dar și un reper.

Fostul președinte își încheie mesajul cu o afirmație prin care transmite familiei regale cele mai bune gânduri: „Transmit condoleanţele mele familiei îndoliate şi întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!”, și-a încheiat mesajul Iliescu, conform agerpres.ro

Regatul Unit al Marii Britanii este unul din cele mai vechi State din lume care au într-adevăr tradiție democrată. Primul act emis de Anglia datează din 1215, respectiv Magna Charta care a reprezentat o formă timidă de separație a puterilor în Stat.