Info

A fost sau nu Iohannis la funerariile reginei Elisabeta a II-a? Logica arată că este posibil doar dacă s-a teleportat

Klaus Iohannis - sursa foto - substantial.ro
Sursă foto: Substantial.ro

Klaus Iohannis s-a deplasat duminică, 18 septembrie, la Londra pentru a lua parte la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, însă se pare că acesta a participat doar la recepția găzduită de Majestatea Sa, Regele Charles a III-a, care a avut loc în aceeași zi la Buckingham Palace, în Londra.

Asta deși în agenda președintelui, în ziua de luni, 19 septembrie, începând cu ora 13:00 ar fi trebuit să fie prezent la Westminster Abbey pentru începerea funeraliilor reginei Elisabeta a II-a. Potrivit Mediafax, pe 19 septembrie, la ora 20:07 a României (respectiv 18:07 a Londrei și 13:07 în New York),  Iohannis transmisese deja primul mesaj de la New York, unde participă la Trasnforming Education Summit, organizat în marja Adunării Generale a ONU.

Un zbor între Londra și New York durează aproximativ opt ore, timp la care trebuie să adăugăm drumul până la aeroport, procedurile din aeroport (conform protocolului britanic nu au fost permise curse private), precum și drumul de la aeroport la summit din metropola americană. Ceea ce înseamnă că președintele nostru a părăsit Londra în cel mai bun caz la ora 10:00, până în startul funeraliilor reginei. Infofinanciar.ro a trimis și o solicitare Administrației Prezidențiale în ceea ce privește programul lui Klaus Iohannis de luni, 19 decembrie.

Astfel spus, Klaus Iohannis a participat doar la dineul organizat cu o seară înainte, nu și la funeraliile propriu zise, bineînțeles asta în cazul în care nu a folosit… teleportarea!

România Educată, motivul de mândrie pentru președinte

În cadrul summit-ului, președintele Klaus Iohannis a prezentat într-un mod pompos proiectul „România Educată”, ca parte a unei ample reforme în sistemul educațional din România, bazată pe ample consultări publice.

„Construirea unui viitor sustenabil este o componentă cheie în acest demers. Reușita depinde, firește, într-o mare măsură, de asigurarea unei educații incluzive de calitate. Trebuie să ne pregătim  cetățenii pentru provocările generate de schimbările economice, de schimbările climatice și de noile realități sociale, protejând, în același timp, drepturile fundamentale și participarea activă ale cetățenilor. De aceea, mă bucur că acest Summit se concentrează pe tema educației, pe toate componentele sale.

România se angajează să își adapteze sistemul de învățământ la nevoile actuale și emergente. De altfel, suntem în etapa de implementare a unui demers substanțial de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate România Educată. Peste 10.000 de cetățeni au fost implicați activ, această consultare devenind cel mai incluziv proces de creionare a politicilor din domeniu și generând viziunea pentru educația românească la orizontul anului 2030.” a declarat Klaus Iohannis la New York.

În cadrul Summitului, președintele a punctat că profesorii sunt principalii piloni ai educației și România face eforturi consistente pentru a le asigura acestora o bună pregătire, o salarizare motivantă, dar și autonomie în organizarea activităților școlare.

Profesorii și tineri, prima linie în educație

„Profesorii sunt inima educației. Ca parte a reformelor recente, România s-a angajat să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire inițială și continuă adecvată, salarii motivante și un statut profesional înalt. De asemenea, facem eforturi să oferim profesorilor o mai mare autonomie în organizarea activităților școlare.

Participarea profesorilor la procesul decizional este esențială pentru implicarea lor în transformarea sistemelor noastre educaționale. În ultimul an, am inițiat în România un proces de reflecție asupra educației privind schimbările climatice și dezvoltarea durabilă. Acesta s-a transformat într-o viziune strategică concretă, integrând în procesul educațional filosofia Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În această privință, tânara generație este un aliat puternic! Rolul profesorilor rămâne însă esențial pentru a ne asigura că toți dobândesc competențele necesare pentru a proteja resursele și frumusețea planetei noastre.” – Klaus Iohannis.

Președintele României și-a încheiat discursul din cadrul Transforming Education Summit amintind că investiția în tineri este una în viitor.

„Transformarea educației presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creștere exponențială, cu toate resursele pe care le are educația, pentru a încuraja progresul, pacea și prosperitatea! Pentru ca acest lucru să se întămple, trebuie să ne asigurăm că prioritizăm educația în politicile noastre, inclusiv în domeniul sensibil al finanțării publice. Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor și, astfel, în viitorul nostru. Este cea mai benefică investiție pe care o putem face.” a declarat Klaus Iohannis încheindu-și discursul.