Infofinanciar > Lumea la zi > A fost descoperită cea mai mare gaură neagră din istorie! Astronomii britanicii au folosit noi tehnici de cercetare
Lumea la zi

A fost descoperită cea mai mare gaură neagră din istorie! Astronomii britanicii au folosit noi tehnici de cercetare

gaura neagra
sursă foto cnn

Conform unei relatări DPA/PA Media de miercuri, o echipă de astronomi britanici a descoperit o gaură neagră ultra-masivă cu o masă de 33 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, considerată una dintre cele mai mari găuri negre descoperite până acum de către cercetătorii de la Universitatea Durham. 

Găurile negre ultra-masive sunt cele mai mari obiecte din Univers, cu o masă între 10 și 40 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Acestea sunt prezente în centrul tuturor galaxiilor mari, inclusiv în Calea Lactee. Cu toate acestea, găurile negre ultra-masive sunt rare și greu de observat, iar originea lor este încă neclară. Există o teorie conform căreia aceste găuri negre s-ar fi format prin fuziunea extremă a galaxiilor masive cu miliarde de ani în urmă, atunci când Universul era încă tânăr. 

Cea mai mare gaură neagră detectată vreodată 

„Această gaură neagră, de aproximativ 30 de miliarde cât masa Soarelui nostru, este una dintre cele mai mari detectate vreodată şi se află la limita superioară a estimărilor privind dimensiunea la care credem, teoretic, că pot ajunge găurile negre, aşa că este o descoperire extrem de interesantă”, a declarat autorul principal al studiului, doctor James Nightingale, de la Departamentul de Fizică al Universităţii Durham. 

Pentru a descoperi gaura neagră ultra-masivă, cercetătorii au utilizat o tehnică numită lentilă gravitațională, care a implicat utilizarea unei galaxii din apropiere ca o lentilă uriașă pentru a mări imaginea găurii negre. Această metodă a permis dezvăluirea unei regiuni cu o forță gravitațională extrem de puternică, cunoscută sub numele de gaură neagră ultra-masivă, unde lumina nu poate scăpa din cauza puterii gravitaționale. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, iar cercetătorii au descris rezultatele ca fiind „extrem de interesante”. 

Metoda descoperirii găurii negre este inedită 

Cercetătorii au utilizat atât simulări realizate cu un super-computer de la Universitatea Durham, cât și imagini capturate de telescopul spațial Hubble, pentru a confirma dimensiunea găurii negre ultra-masive. Aceasta este prima dată când o gaură neagră a fost descoperită utilizând efectul de lentilă gravitațională. 

„Cele mai multe dintre cele mai mari găuri negre pe care le cunoaştem sunt într-o stare activă, în care materia atrasă din apropierea găurii negre se încălzeşte şi eliberează energie sub formă de lumină, raze X şi alte radiaţii”, a spus Nightingale. 

„Însă lentilele gravitaţionale fac posibilă studierea găurilor negre inactive, ceva care nu este posibil în prezent în ceea ce priveşte galaxiile îndepărtate. Această abordare ne-ar putea permite să detectăm mult mai multe găuri negre aflate dincolo de universul nostru local şi să aflăm modul în care aceste obiecte exotice au evoluat în timpul cosmic”, a adăugat cercetătorul. 

Potrivit oamenilor de știință, descoperirea găurii negre ultra-masive ar putea deschide calea pentru identificarea altor astfel de obiecte, ceea ce reprezintă o „posibilitate tentantă” pentru astronomi, relatează Știripesurse.