Info

Românii cu pensii mai mari de 2000 de lei nu vor avea parte de majorarea cu 12,5%! Explicațiile lui Marius Budăi

Marius Budăi, Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a recunoscut că pensiile ce depășesc 2000 de lei sunt supuse impozitării, dar a precizat că voucherele sociale vin în compensarea diferenței. Budăi a adus câteva precizări cu privire la procentul de majorare a pensiilor, care arată diferit pentru diverse categorii sociale.

Proiectul acum de majorare a pensiilor presupune o creștere cu 12,5%, dar realitatea este alta. Pensiile mai mari de 1.800 de lei vor fi mărite doar cu 10%, din cauza impozitului. Totuși, ministrul Muncii a ținut să laude prezența PSD la guvernare, întrucât social-democrații sunt primii care au avut o inițiativă de creștere a acestor venituri.

„Nu este doar 10, depinde de praguri. Mă bucur și fac recurs la memoria dvs: aceste discuții pe care le promovați despre majorarea de venituri nu le-ați avut în anii anteriori. Prezența PSD la guvernare a adus discuții despre majorări”, a subliniat Marius Budăi.

Calculele coaliției de guvernare

Ministrul Muncii a subliniat că măsurile de sprijin vor veni în ajutorul celor care nu beneficiază de un procent de majorare a pensiilor ridicat. Programul de creștere a pensiilor nu se limitează doar la acest an, ci este valabil și pentru 2023.

,,Aceste calcule le-am făcut și noi și de aceea avem măsuri de sprijin. Am creat pentru toată lumea acea majorare a punctului de pensie. Iată că prezența noastră la guvernare a adus închiderea discuțiilor despre majorarea cu 40%, se majorează cu un pic mai mult. Și avem sprijin care să ajute în această perioadă grea de iarnă, dar și pentru anul 2023”, a precizat Marius Budăi, conform romaniatv.net.

Partidul Social Democrat a precizat că de la 1 ianuarie, veniturile a 3,27 milioane pensionari, reprezentând un procent 70% din total, ale căror pensii nu depășesc de 2.000 lei vor crește cu procente cuprinse între 22% şi 45%.

„De la 1 ianuarie veniturile a 3,27 milioane pensionari, reprezentând 70% din total pensionarilor din România, ale căror pensii sunt mai mici de 2.000 lei cresc cu procente cuprinse între 22% şi 45%. Prin modelul propus de PSD, fiecare categorie socială va fi sprijinită, în mod diferit, cu accent pe românii cu venituri mici care sunt cei mai afectaţi de creşterea preţurilor!”, a distribuit Partidul Social Democrat într-o postare pe Facebook.

Marius Budăi, înțelegere cu Poșta Română

În ultima vreme a apărut în mediul public legea conform căreia ziua de 2 decembrie este liberă. Vineri, mai mulți angajați vor rămâne acasă, pentru a se face punte cu mini-vacanța de Sfântul Andrei și de Ziua Națională. În acest context și Poșta Româna ar fi putut da liber angajaților și pensiile ar fi putut ajunge mai târziu. Totuși, Marius Budăi a transmis că a făcut un acord cu directorul Poștei Române prin care pensionarii vor primi banii și pe data de 2 decembrie.

„Am avut o discuție cu directorul Poștei Române, pe 2 decembrie era punte și se putea să nu se plătească pensiile că e liber. Mulțumesc Poștei Române! Chiar dacă este zi liberă, pe 2 decembrie se vor încasa pensii”, a transmis Marius Budăi.