Infofinanciar > Lumea la zi > Consilierul lui Zelenski spune că Rusia vrea să cucerească Rep. Moldova „cu bandiți”, nu „cu tancuri”
Lumea la zi

Consilierul lui Zelenski spune că Rusia vrea să cucerească Rep. Moldova „cu bandiți”, nu „cu tancuri”

Consilerul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak
Sursă foto: Agora.md

Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a susținut că „Rusia vrea să preia puterea în Moldova”, însă acest obiectiv nu și-l va atinge „cu tancuri”, ca în Ucraina, ci cu „bandiţi”.

De asemenea, oficialul ucrainean le-a cerut cetățenilor Republicii Moldova să facă „alegerea corectă” (pe fondul temerilor că există riscul ca Rusia să organizeze o lovitură de stat), în contextul în care mai mulți dintre aceștia au anunțat că vor protesta duminică în Chișinău împotriva guvernului nou investit, condus de premierul Dorin Recean.

Totodată, prin acest îndemn, Podoliak le-a oferit cetățenilor moldoveni două variante: să aleagă Rusia, dacă vor să trăiască într-un „lagăr de concentrare”, sau puterea actuală, adică pe Maia Sandu, dacă vor o viaţă „într-o lume liberă”.

„Faceţi întotdeauna alegerea corectă. Invariabil. De ce? Pentru că, dacă te laşi prins de emoţiile greşite sau te sperii, te poţi trezi într-o ţară foarte, foarte rea. Ea poate strica viitorul multor oameni, mai ales al copiilor. Noi înţelegem foarte bine acest lucru şi Rusia a fost atât de nerăbdătoare cu noi, înţelegând că noi aici nu vom ceda niciodată sub nişte proteste, mitinguri pro-ruseşti, adică acest lucru este imposibil de imaginat aici, la Kiev, şi de aceea, Rusia a adus tancuri. În Moldova, Rusia vrea să facă altceva, vrea să preia puterea pentru a vă face ceea ce ne-a făcut şi nouă. Numai că nu cu tancuri, ci cu bandiţi. Gândiţi-vă corect ce înseamnă un protest pro-rusesc. Pe urmă veţi fi gata să alergaţi prin lume în căutarea unei alte case? Pentru că acolo unde e Rusia, nu există Ucraina, Moldova, nu există România, nu există Bulgaria, nu există nicio ţară în afară de lumea lagărului rusesc. Unde domină şi conduc bandiţii, unde domină şi conduc condamnaţii, unde conduc militarii care jefuiesc, ucid şi violează”, a susținut Mihailo Podoliak, în timpul unui interviu acordat televiziunii TV8.

Rusia vrea să „distrugă” Republica Moldova

Avertismentele lui Podoliak vin în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat în timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen că Moscova are în plan să „distrugă” și să „sugrume” Republica Moldova.

Ulterior, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat luni cele spune de Zelenski, anunțând că instituțiile statului moldovean au dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza țara prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii.

În cadrul acestor acțiuni, ar fi urmat ca Rusia să implice cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

De la apariția în spațiul public a acestor informații, autoritățile din Republica Moldova au decis să interzică accesul pe teritorul țării a mai multor cetăţeni străini, unii din Serbia şi Muntengru.

Proteste anunțate duminică în Moldova

Oficialii de la Chișinău au anunțat că duminică va avea loc un protest antiguveramental în capitala Republicii Moldova, după ce statul s-a mai confruntat cu asftel de mişcări de stradă şi în toamna anului trecut.

Conform informațiilor obținute de mai multe publicații din Republica Moldova, în spatele protestelor din toamna anului 2022 forţe proruse din Republica Moldova, printre care s-a numărat și oligarhul Ilan Şor, dat în căutare internaţională.