Esential

81 de ani de la ordinul „Ostași, vă ordon: treceți Prutul!”. În noaptea din 21 spre 22 iunie 1941, Armata Română intra în Basarabia

Hitler dând mâna cu Ion Antonescu, sursă foto G4Media
Hitler dând mâna cu Ion Antonescu, sursă foto G4Media

În noaptea dintre 21 și 22 iunie, în urmă cu 81 de ani, trupele române primeau legendarul ordin de la generalul Ion Antonescu de a trece Prutul, în Basarabia, pentru a recupera teritoriul anexat de sovietici în vara anului 1940.

La ora 02:00 în noaptea dintre 21 și 22 iunie 1941, soldații români primeau ordinul de a trece Prutul de la generalul Ion Antonescu. Scopul campaniei era de a recupera teritoriile pierdute de România ca efect al ultimatumului sovietic din vara anului 1940, prin care armata noastră era obligată în a renunța la Basarabia și Bucovina de Nord.

Începutul celui de-al Doilea Război Mondial ne-a găsit într-o poziție de neutralitate față de conflict. Totuși, România era într-o situație de dependență economică față de Germania, politica statului migrându-se de la deviza liberalilor „Prin noi înșine” la transformarea țării noastre într-un satelit economic al Berlinului.

Pierderile teritoriale suferite de România

Neutralitatea a avut efecte negative asupra integrității teritoriale a țării noastre. Campania naziștilor din Franța a dus la o înfrângere categorică a trupelor care urmau să ne susțină într-un eventual război prin strategie și resurse militare, precum o făcuse generalul Berthelot în timpul Primului Război Mondial. După cucerirea Franței, România s-a trezit într-o situație geopolitică nefavorabilă. Eram înconjurați de state ce aveau pretenții teritoriale asupra status quo-ului pe care l-am dobândit în contextul Tratatului de pace de la Paris.

Prima lovitură pe care am primit-o a fost ultimatumul sovietic, primit de România la data de 26 iunie 1940, prin care se cerea retragerea administrației române din Basarabia și Bucovina. Termenul era de 24 de ore, iar oficialii români și-au asumat respectarea sa.

Pe data de 30 august 1940 avea loc Al doilea arbitraj internațional de la Viena, sau cum a rămas în istoriografia românească, Dictatul de la Viena, prin care România era obligată să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei către Ungaria. Totodată, pe data de 7 septembrie 1940, prin Tratatul de la Craiova, am fost obligați să cedăm Bulgariei teritoriul pe care l-am anexat în urma celui de-al doilea Război Balcanic, Cadrilaterul.

Decizia de a intra în război de partea Germaniei naziste

În toamna anului 1940 regele Carol al II-lea este obligat să renunțe la tron, puterea statului fiind acaparată de o dictatură militar-legionară, condusă de Horia Sima și Ion Antonescu. După rebeliunea legionară din ianuarie 1941, Ion Antonescu preia puterea statului și conducerea negocierilor de participare în război de partea Germaniei naziste (oficial făceam parte din alianța puterilor Axei din noiembrie 1940).

În contextul Operațiunii Barbarossa, România și-a luat angajamentul de a face parte din aliații Germaniei naziste, fiind singura opțiune realistă în contextul respectiv de a câștiga vreun teritoriu din cele pierdute în vara anului 1940. Totodată, Hitler pusese pe masa negocierilor, între România și Ungaria, soarta Transilvaniei. Dictatul de la Viena nu mulțumise nici partea maghiară, care își dorea întreaga provincie istorică Transilvania, nici partea română, care se văzuse cu jumătate de provincie înstrăinată. Statul care avea să contribuie cel mai mult la campania împotriva Uniunii Sovietice avea să păstreze întreaga provincie.

Declanșarea Operațiunii Barbarossa

În seara dintre 21 și 22 iunie 1941, Hitler decide începerea Operațiunii Barbarossa, prin care aliații Germaniei naziste aveau să invadeze teritoriul Uniunii Sovietice. Alături de trupele comandate de germani, Ion Antonescu, la vremea respectivă general (este numit mareșal de regele Mihai I după recuperarea Basarabiei și Bucovinei), într-un moment legendar pentru istoria națională, le ordonă trupelor române să treacă Prutul: „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul!”.

Ion Antonescu știa încă de pe data de 9 iunie când va avea loc declanșarea Operațiunii Barbarossa, când primise, pe un petic de hârtie, informația din partea ministrului Germaniei la București, Manfred von Killinger. Peste 1 milion de bărbați au fost mobilizați pentru a lupta pe front în cel de-al Doilea Război Mondial.

Armata Română, alături de trupe germane, trecea în seara de 22 iunie 1941 granița în Basarabia și în Bucovina, declanșând „Operațiunea Munchen”. Pe data de 27 iulie 1941 Hitler îl felicita pe Ion Antonescu pentru reușitele din cele două provincii.