Infofinanciar > Info > 5.000 de lei amendă pentru o plantă! Scapă de ea cât mai repede
Info

5.000 de lei amendă pentru o plantă! Scapă de ea cât mai repede

ambrozie
Credit imagine: doc.ro

Ambrozia este un alergen foarte puternic. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români au prezentat sensibilitate la această plantă. Din acest motiv, legislația din România amendează usturător persoanele fizice și juridice care nu-și curăță terenurile de ambrozie.

Curățarea trebuie să aibă loc anual: în caz contrar, o persoană fizică va fi amendată cu până la 5.000 de lei. Entitățile juridice vor fi și mai aspru penalizate pentru nerespectarea legii ambroziei – amenzile pot ajunge la 10.000 sau chiar 20.000 de lei.

Pericolele ambroziei

Reacțiile alergice severe apar în perioada în care ambrozia este polenizată. Deși românii cred că sunt în siguranță la finalul primăverii, adevărata perioadă „de foc” este în iulie-august. Atunci procesul de polenizare se află la apogeu. Principalele simptome în cazul reacției alergice sunt strănutul, congestia nazală, rinoreea (secreția nazală apoasă), cefalee, ochii iritați și senzația de mâncărime în gât.

Această alergie este extrem de răspândită. Studiile arată că cel puțin 480.000 de români suferă de ea, ceea ce înseamnă aproximativ 5% din populația țării. Acest număr se apropie periculos de acela al persoanelor din România care suferă de diabet.

În plus, netratarea reacțiilor la ambrozie poate să ducă la o rinită alergică, cunoscută popular sub denumirea de „febra fânului”. Mai mult decât atât, lipsa de îngrijiri medicale poate să degenereze în astm bronșic, atenționează un articol publicat de romaniatv.net.

Legea pe care trebuie s-o știe toți proprietarii de teren

Textul de lege despre care e vorba e nr. 62/2018. În urma modificării pe care a suportat-o în iulie 2020, proprietarii de terenuri trebuie să știe că acestea sunt penalizările și amenzile pe care le riscă:

„(1) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor stabilesc și actualizează, ori de câte ori este necesar, procedura de distrugere a buruienii ambrozia, măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și metodele de îndepărtare și eradicare a acestei plante.
(2) În vederea promovării soluțiilor corespunzătoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătății și autoritățile administrației publice locale desfășoară anual, în special în perioada de vegetație a buruienii ambrozia, campanii de informare și conștientizare în media, online și în formă scrisă.
2. La articolul 3, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”

Așadar, nici dezvoltatorii imobiliari sau administratorii a diverse construcții și sisteme nu sunt scutiți de penalizarea financiară. Totuși, nu se va ajunge la asemenea sancțiuni dacă persoanele care au primit avertismentul îl urmează întocmai și curăță spațiile vizate de planta care afectează sănătatea a jumătate de milion de români.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.