Infofinanciar > Info > Dispozitivul care îți aduce o amendă de 3.000 de lei! Șoferii sunt vizați
Info

Dispozitivul care îți aduce o amendă de 3.000 de lei! Șoferii sunt vizați

Poliția Rutieră București
Credit imagine: Auto Bild

Dispozitivele luminoase pe care unii șoferi le folosesc pentru a se da polițiști le pot crea mari probleme legale. Astfel, cei care se fac vinovați de această faptă riscă o amendă de 3.000 de lei. Este la fel de posibilă întocmirea unui dosar penal și chiar și încarcerarea.

Mai mult, contravenția se poate cumula cu altele, conexe. Astfel, civilii care pretind sub diverse forme că sunt oameni ai legii își riscă adesea libertatea. Dar și integritatea portofelului.

Cine e vizat

Chiar dacă luminile stroboscopice pot fi folosite și pur cu scopul de a crește vizibilitatea, este foarte important ca ele să nu aibă culorile Poliției. În caz contrar, șoferul care le deține intră pe teritoriu contravențional.

„Sunt foarte ușor de montat, se montează de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursă de alimentare din bricheta mașinii. În trafic poate fi foarte ușor confundat cu autospeciala Poliției Române”, a declarat conform observatornews.ro și citat de antena3.ro Cristian Goga, expert auto.

Pe cât de ușor este să montezi lumini stroboscopice care seamănă cu sirenele de poliție, pe atât de facil este să intri în complicații legale din cauza lor.

„Se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare”, a explicat Andra Arsintescu, reprezentant al Brigăzii Rutiere. Iar amenda este numai una dintre posibilele sancțiuni pe care le poate primi cineva care căruia i se reține infracțiunea de uzurpare a calității oficiale, așa cum este ea numită în Codul Penal.

Ce pedepse riscă vinovații

Pedeapsa cu închisoarea nu este nici ea exclusă, după cum atenționează Marius Iconaru, din partea sindicatului Europol: „Fie să oprească, să legitimeze persoane pe stradă, fie să aplice sancțiuni contravenționale – această infracțiune este prevăzută de Codul Penal și este de până la trei ani de închisoare”.

Articolul 258 al Codului Penal are la rândul său niște alineate care vizează uzurparea de calități oficiale. Aviz amatorilor:

„(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.