Infofinanciar > Info > Superstiții „alimentare” de Revelion! Ce produse trebuie să consume românii pentru a avea noroc
Info

Superstiții „alimentare” de Revelion! Ce produse trebuie să consume românii pentru a avea noroc

Pește la cuptor, Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

O tradiție păstrată din cele mai vechi timpuri spune că, de Revelion, românii trebuie să mănânce pește și fructe rotunde pentru a avea noroc în viitorul an. Superstiția datează de decenii, însă este respectată și acum de foarte mulți dintre conaționali.

Astfel, potrivit superstiției, orice persoană trebuie să mănânce o bucățică de pește imediat după miezul nopții, pentru ca în anul următor să reușească să depășească ușor problemele ce i vor apărea (așa cum peștele înoată prin apă și se strecoară printre obstacole).

De asemenea, pentru ca superstiția să se îndeplinească, peștele trebuie să fie primul aliment consumat în noul an.

Fructele rotunde

Alături de pește, pe masa pregătită de români cu ocazia sărbătoririi Noului An nu trebuie să lipsească fructele rotunde, precum merele, portocalele, mandarinele sau clementinele.

Potrivit tradiției, forma sferică a acestor produse simbolizează ideea de continuitate. Astfel, va fi atras norocul și succesul, scriu cei de la Kanal D.

De asemenea, din meniul de Revelion, pe lângă cele amintite până acum și mâncărurile tradiționale, nu trebuie să lipsească rodia, Culoarea roșie a acestui fruct, potrivit superstiției, va atrage energiile pozitive și simbolizează belșugul.

Pe lista produselor „magice” de Revelion se numără și strugurii. Astfel, tradiția spune că este bine ca românii să mănânce 12 boabe din acest fruct la miezul nopții, câte una pentru fiecare lună a anului, pentru a aduce belșug în casă. De asemenea, cei care vor face acest lucru vor avea parte de noroc la bani în anul ce vine, mai ales dacă își pun și o dorință la miezul nopții.

O altă tradiție spune că este important ca de Revelion să consumăm carne de gâscă, pentru a „pluti” printre probleme, la fel cum face o gâscă pe apă.

Carnea de pui, „interzisă” de Revelion

Pe lângă produsele recomandate de tradiții, există o listă și a „alimentelor interzise” în noaptea de Revelion.

Astfel că, „este interzis” consumul cărnii de pui sau a preparatelor care conțin acest produs, întrucât, o superstiție spune că găina este cea care răscolește pământul și astfel împrăștie norocul.

De altfel, și Biblia spune că nu este recomandată mâncarea cărnii de pui.

„Din păsări să nu mancati şi să vă îngreţoşaţi de acestea, că sunt spurcate: vulturul, zgribtorul și vulturul de mare; corbul şi şoimul cu soiurile lor; toată cioara şi soiurile ei; struţul, cucuveaua, rândunica şi uliul cu soiurile lui; huhurezul, lebăda, pelicanul şi cocorul; cocostârcul, pupăza şi liliacul”, se arată în Biblie.

De asemenea, în noaptea de Revelion, se spune că nu este bine să consumi crabi sau raci, deoarece cele două crustacee merg înapoi, iar acest lucru va aduce ghinion și piedici în noul an.