Info

3.000 de lei salariul minim pentru români! Budăi anunță când ar putea crește veniturile

buda isalarii playtech.ro
sursă foto: playtech.ro

Contextul economic nefast actual prin care trece țara noastră face ca majorarea salariului minim să fie semnificativă pentru cetățeni. În acest sens, cei din Partidul Social Democrat (PSD) vor depune o propunere în cadrul viitoarei ședințe a coaliției de guvernare, potrivit celor declarate de Marius Budăi, ministrul Muncii.

Acesta din urmă susține faptul că salariul minim pe economie ar trebui să ajungă cât de curând la suma de 3.000 de lei și că partidul din care face parte, PSD, susține acest lucru în Guvern. Marius Budăi este de părere că acest lucru este extrem de important pentru români, chiar dacă reprezentanții și liderii mediului de afaceri din țară nu sunt de acord cu această majorare. Astfel, în perioada de față au loc discuții și negocieri în cadrul Comisiei de Dialog Social cu reprezentanții partenerilor sociali, ai mediului de afaceri și ai sindicatelor.

„Înțeleg ceea ce spune mediul de afaceri, dar trebuie să înțeleagă și dumnealor că și angajații trebuie să își plătească utilitățile ca și ei, trebuie să își ducă copiii la școală și trebuie să își hrănească copiii. Am pornit din această săptămână în Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii primele discuții cu mediul de afaceri, cu angajatorii și cu partenerii sociali”, a declarat Marius Budăi, citat de Evenimentul Zilei.

Când se va lua hotărârea finală

Ministrul Muncii spune în continuare că hotărârea finală va veni până la sfârșitul acestui an, asta după ce negocierile și dialogurile vor avea un rezultat: „Sper să avem câteva concluzii, după care să trecem cu discuțiile către Consiliul Național din partid, acolo unde este și domnul prim-ministru, dar și colegii mei, miniștrii, și să avem discuțiile până la capăt, astfel încât să putem lua o decizie care să fie predictibilă de la 1 ianuarie. Repet, nu intervenim din timpul anului pentru a se putea construi și bugetele de anul următor și planurile de business pe anul următor”, a zis Budăi.

Vorbim astfel despre o majorare a salariului minim pe economie cu 450 de lei, în contextul în care suma din prezent este de 2.550. Din această sumă, salariatul primește în mână 1.524, căci de la suma inițială se scad taxele și contribuțiile de la stat, care sunt astăzi în jurul valorii de 40%.  

PSD susține creșterea salariului minim

Ministrul Muncii a precizat că PSD are de gând să vină cu măsuri de care să beneficieze ambele părți, atât angajatorii, cât și angajații. Astfel, din cei 3.000 de lei ar urma să fie scăzuți 200 de lei, sumă care să nu fie taxabilă.

„Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creșterea pensiilor, este de 3.000 de lei și cu cei 200 de lei scăzuți din taxare, adică sub 2.800 taxați și 200, nu. Este clar un impact pozitiv, și asupra angajaților și chiar asupra angajatorilor, pentru că noi, cu toții, și în special angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai declarat ministrul Muncii.