Info

Paul Stănescu îi liniștește pe români! Creșterea pensiilor și a salariului minim, în linie dreaptă

Paul Stănescu, Sursă foto: România Tv
Sursă foto: România Tv

În contextul inflației de 15% care afectează România, cetățenii cu renumerații scăzute fac față din ce în ce mai greu majorărilor de preț la produse și servicii. Însă, după cum au anunțat până acum, reprezentanții Executivului au de gând să crească pensiile și salariul minim din țara noastră, începând din data de 1 ianuarie 2023. Aceste măsuri ale Guvernului sunt punctate și de secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

„Mărturisesc că am înțeles cu greu reacțiile inițiale furibunde la propunerile PSD. Nu am ajuns în situația de a vinde iluzii sau de a crea false așteptări. Nu suntem într-un context în care să ne permitem jocuri de imagine. Eu cred că oamenii știu deja că, atunci când PSD avansează cifre și propuneri, o face cu responsabilitate.

Și, mai ales, nu am aruncat în spațiul public cu cine știe ce promisiuni exotice. Ba din contră, am pus pe masa coaliției soluții la probleme sociale. Cu acest ping-pong al declarațiilor incerte despre mărirea pensiilor și a salariului minim, riscăm să dăm senzația de târguială. De aceea, cred că avem nevoie cât mai repede de un angajament ferm în cadrul coaliției, că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de aceste creșteri.

Mai subliniez un aspect: niciun ministru PSD nu face propuneri cu impact asupra a milioane de români fără acordul partidului. Mai mult, nu trebuie să se autocenzureze nici PSD, nici PNL, când sunt propuse soluții pentru o viață mai bună a românilor. Nu trebuie să ne fie frică să le discutăm public. Să ne fie frică de deciziile pe care nu le luăm sau nu le luăm la timp.

Creșterea salariului minim și a pensiilor sunt proiecte comune ale coaliției. Iar scopul nostru, al celor trei partide, este să avem la îndemână măsuri de menținere a unei vieți demne pentru români. De aceea, eu cred că o decizie fermă pentru creșterea pensiilor și a salariului minim de la 1 ianuarie, nu mai târziu, trebuie luată în cea mai apropiată ședință de coaliție” a precizat Paul Stănescu, conform Antenei 3.

Cu cât vor crește salariile și pensiile din 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit mai multe detalii privind creșterile pensiilor și a salariului minim din anul viitor, în cadrul unei conferințe de presă susținută luni la Iași,

„Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie”, a precizat Budăi legat de creșterea pensiilor.

„De la 1 ianuarie, o să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată, ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European. Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut”, a declarat ministrul muncii, vizavi de creșterea salariului minim.