Infofinanciar > Lumea la zi > 22 august 1910: Coreea este anexată de Japonia
Lumea la zi

22 august 1910: Coreea este anexată de Japonia

Tratat Japonia și Coreea 1910 Sursa foto Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

La data de 22 august 1910, a fost semnat tratatul de anexare japoneză-coreeană de către reprezentanții guvernelor imperiale din Coreea și din Japonia.

Acest tratat a fost făcut public și a intrat în vigoare la data de 29 august 1910. În acel moment a început perioada stăpânirii japoneze asupra Coreei. Aceasta se va întinde până la finele celui de-al Doilea Război Mondial, când Japonia s-a predat la 15 august 1945. La data de 12 septembrie 1945, odată cu demiterea guvernatorului general japonez, Coreea a ieșit complet de sub protectoratul Japoniei.

În anul 1905, Coreea a devenit protectorat al Japoniei. Cinci ani mai târziu, aceasta a fost anexată complet și a primit denumirea de Chosen. În Japonia, această perioadă este cunoscută sub denumirea de „Coreea sub stăpânire japoneză”.

35 de ani de teroare pentru coreeni

În cele două state vecine coreene, aceasta este văzută ca „Perioada de ocupare forțată a imperialismului japonez”. Acest tratat semnat se numește „tratat forțat de anexare coreeană la Japonia”. Acest eveniment este cel mai des amintit ca „umilința națională din 1910”, iar data de 29 de august este „ziua rușinii naționale”.

La momentul actual, acest tratat este considerat a fi unu nul. Valoarea acestuia a fost contestată de guvernul aflat în exil al Coreei, și mai apoi de Republica Coreea modernă. Și de partea japoneză, au existat aliați care au fost de părere că acest tratat nu este valabil. Documentul a fost refuzat pentru semnat de către împăratul coreean Sunjong, așa cum ar fi cerut legea, semnătura acestuia fiind înlocuită ulterior de cea a prim-ministrului, Lee Wan-Yong.

Primul articol al tratatului susținea că „Majestatea Sa Împăratul din Coreea face o cedare deplină și nepieritoare Majestății Sale Împăratul Japoniei a tuturor drepturilor suverane asupra întregii Corei ”.

Din 1965 este un tratat nul

Semnarea tratatului din 1965 pentru normalizarea relațiilor în Coreea de Sud și Japonia a dus la recunoașterea reciprocă a lipsei de valori a celui din 1910. Cel de-al doilea articol al tratatului din 1965 spunea că : „Se confirmă că orice tratat sau acord semnat între Imperiul Japoniei și Imperiul Coreei la sau înainte de 22 august 1910 sunt deja nule de drept „.

Perioada în care Coreea a fost anexată de către japonezi este numită „perioada întunecată” din cauza represiunilor politice și culturale la care statul coreean a fost supus. Organizațiile politice au fost interzise, iar presa cenzurată. În educație, lucrurile s-au înrăutățit întrucât în școli, limba japoneză era predată ca fiind limbă principală, iar cea coreeană, limbă secundară. De asemenea, manualele școlare erau cenzurate, iar posibilitățile la educație pentru coreeni erau extrem de limitate, având în vedere faptul că doar 5% dintre elevi își continuau educația după nivelul primar.