Infofinanciar > Info > Ziua Zero Waste: Un pas monumental către un viitor fără deșeuri
Info

Ziua Zero Waste: Un pas monumental către un viitor fără deșeuri

risipa alimentara sursa foto PRO TV
sursa foto: arhiva companiei

Prezentarea rezoluției „Zero Waste” de către Turcia la Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) în cadrul planului său de dezvoltare durabilă a stârnit un val de entuziasm în comunitatea internațională, marcând pentru a doua oară Ziua Internațională „Zero Waste” pe 30 martie.

Evenimentul reprezintă un efort colectiv de a se asigura că generațiile viitoare moștenesc o planetă curată și care poate fi locuită prin gestionarea deșeurilor și care este guvernată de principiile dezvoltării durabile.

Prin toate aceste initiative, mișcarea ”Zero Waste” crește gradul de conștientizare internațional cu privire la inițiativele Turciei, previne răspândirea deșeurilor, reduce cantitatea de deșeuri care sunt dăunătoare mediului, crește coeficientul ratelor de reciclare, contribuie la bunul mers al economiei, promovează utilizarea eficientă a resurselor naturale și sprijină dezvoltarea durabilă.

 Bucătărie turcească fără deșeuri și cu deșeuri minime

Bucătăria fără deșeuri este o componentă critică a unui stil de viață fără deșeuri. Pe măsură ce zilnic se generează mai puține deșeuri în bucătărie, devine posibilă idea de a trăi într-o societate fără deșeuri. Înțelegerea și promovarea restaurantelor fără deșeuri, care sunt fundamentale pentru hrana durabilă și pentru viitor, reprezintă un element critic în bucătăria turcească, o gastronomie durabilă atât la nivel ecologic, cât și cultural.

Hrănite de geografia fertilă a Turciei și de bogata moștenire culturală a Anatoliei, tradițiile culinare antice turcești folosesc aproape tot și nu produc deșeuri. Bucătăria turcească, care combină procese vechi de secole cu ingrediente locale și rețete originale, s-a caracterizat de mult timp prin spontaneitate. În bucătăria turcească, ingredientele rămase devin preparate noi.
De exemplu, cojile de legume sunt folosite în salate iar cojile de fructe pot fi făcute gemuri. În mod similar, pâinea veche este folosită în diverse feluri de mâncare și deserturi, iar orezul rămas este consumat în supe sau deserturi cu budincă de orez. În acest fel, bucătăria turcească fără deșeuri oferă o experiență culinară. Contribuie la un viitor mai durabil prin încurajarea unui stil de viață care ia în considerare responsabilitățile sociale și de mediu și utilizează mai bine resursele alimentare.

Programul Turismului Durabil al Turciei și Transformarea Durabilă în Turism

Turcia contribuie la creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial prin acest eveniment. A fost  inițiată, de asemenea, o transformare durabilă cuprinzătoare a sectorului turistic din ultimii ani. În 2022, Turcia a devenit prima țară din lume care a semnat un acord guvernamental cu Consiliul Global pentru Turism Durabil (GSTC), care stabilește și gestionează standarde globale pentru călătorii și turism durabil și are o foaie de parcurs exemplară care facilitează adaptarea programului de turism durabil.

Începând cu locurile de cazare, programul se extinde la operatori de turism și destinații pentru a încorpora principiile de sustenabilitate în ecosistemul turistic. Începând cu 25 martie 2024, numărul total de unități de cazare documentate/certificate în Turcia a atins 17.393, iar 871 au fost certificate, cu obiectivul ca toate unitățile din Türkiye să obțină Certificatul de Turism Durabil până în 2030.

Protejarea mediului

Gestionarea deșeurilor (reducerea, separarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor), o cerință a Programului de Turism Durabil al Turciei, este, de asemenea, o condiție a Mișcării Zero Waste pentru a proteja mediul. Drept urmare, Programul de Turism Durabil, implementat prin reglementări legale, întărește eforturile de zero deșeuri ale Turciei și servește drept model esențial pentru orașe și turism durabil.

O minune naturală cu ecosistemul său verde, Turcia a folosit de mult timp etichetele de mediu pentru a-și certifica apele albastre. Cu 551 de plaje ”Blue Flag” Turcia are a treia cea mai mare plajă ”Blue Flag” din lume.  ”Blue Flag” este una dintre cele mai critice etichete de mediu din lume. În plus, Turcia a făcut progrese semnificative în domeniul durabilității culturale în ultimii ani, devenind a doua țară din lume, cu 21 de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și 30 de elemente ale patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Turcia, aflată într-o transformare istorică datorită cercetărilor arheologice și intenționează să crească această cifră la 750 în 2024 și la 800 în 2026, cu 720 de săpături planificate pentru 2023.