Infofinanciar > Lumea la zi > Ziua Păcălelilor a ajuns și în politica globală! Schimb de replici ironice de între Rusia și Marea Britanie
Lumea la zi

Ziua Păcălelilor a ajuns și în politica globală! Schimb de replici ironice de între Rusia și Marea Britanie

rusia vs marea britanie
sursă foto dreamstime

Ministerele de externe din Marea Britanie și cel din Rusia au fost implicate într-o dispută pe Twitter pe motiv de „Ziua Păcălelilor”, sărbătorită astăzi, pe 1 Aprilie. 

Ieri, Rusia a publicat doctrina sa actualizată de politică externă, care a subliniat răspunsurile la așa-numitele „amenințări existențiale” și sprijinul pentru liderii regionali non-occidentali într-o provocare la hegemonia percepută a Statelor Unite. 

Alături de anunț, ministerul său de externe a scris pe Twitter: „Politica externă a Rusiei este pașnică, deschisă, previzibilă, consecventă și pragmatică și se bazează pe respectarea principiilor și normelor universal recunoscute ale dreptului internațional.” 

Răspunsul ironic al Marii Britanii 

Drept răspuns, biroul britanic pentru Afaceri Externe, Comunitate și Dezvoltare a răspuns: „Ziua Păcălelilor este MÂINE”. 

Ministerul rus de Externe a răspuns astăzi cu un link către site-ul său, care include intrări intitulate „crime politice comise de Marea Britanie” și „exemple de țări occidentale care fabrică pretexte pentru agresiune”. Textul care însoțește acest articol pe Twitter sună astfel „Ziua Păcălelilor! Poftim, am reparat linkul pentru voi”, relatează Sky News. 

Ucraina critică poziția Rusiei în fruntea Consiliului de Securitate al ONU 

Un înalt oficial ucrainean a calificat președinția Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU drept o „lovitură simbolică” pentru ordinea internațională.

Rusia a preluat astăzi conducerea acestui organism de securitate, a cărui competență acoperă pacea internațională și soluționarea conflictelor, în cadrul rotației lunare a conducerii. 

„Nu este doar o rușine. Este o altă lovitură simbolică dată sistemului de relații internaționale bazat pe reguli”, a declarat Andrei Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean. 

Ultima dată când Moscova a deținut această funcție a fost în februarie 2022, când a invadat Ucraina.  În comentariile făcute pe Twitter, Yermak a numit, de asemenea, Iranul un „stat terorist”, Kievul și aliații săi acuzând această țară că a furnizat Rusiei sute de drone de asalt. Cu toate acestea, Teheranul neagă furnizarea de arme către Rusia. 

Rusia va spori livrările de muniție după criticile paramilitare 

Rusia va crește livrările de muniție către linia frontului, potrivit ministrului apărării, Serghei Șoigu. Imaginile publicate astăzi de Ministerul Apărării îl arată pe Șoigu spunându-le ofițerilor militari de rang înalt că se iau „măsurile necesare” pentru a satisface cererea. 

La întâlnirea de la sediul central al forțelor ruse din Moscova a participat și generalul Valeri Gerasimov, care deține cel mai înalt grad militar rus. În ultimele luni, Șoigu a fost aspru criticat de susținătorii liniei dure a războiului, inclusiv Evgheni Prigojin. 

Șeful grupului de mercenari Wagner l-a acuzat pe Șoigu că nu a reușit să furnizeze suficiente muniții pentru linia frontului. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.