Lumea la zi

Ziua alegerilor în SUA! Joe Biden îi îndeamnă pe americani să voteze democrația: „Suntem într-un punct de cotitură”

Joe Biden, Sursă foto: Council on Foreign Relations
Sursă foto: Council on Foreign Relations

În cursul zilei de marți, pe teritoriul SUA vor fi organizate alegerile pentru Congres, prin care americanii vor reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Sunt puse în joc multe funcţii importante la nivel local. Rezultatul acestui scrutin va influența decisiv modul în care se vor desfășura următorii ani de mandat ai actualului președinte Joe Biden. Cel din urmă i-a rugat pe cetățeni să apere democraţia.

„Acum este momentul să apăraţi democraţia. Democrația este pe buletinul de vot”, a susținut Biden.

„Astăzi suntem într-un punct de cotitură, ne aflăm într-unul dintre acele momente care apare la fiecare trei sau patru generații. O simțim în oasele noastre că democrația noastră este în pericol și știm că e vremea ca tu să o aperi, să o păstrezi, să o protejezi, să o alegi. Va modela cum vor arăta următoarele două decenii. Democrația este pe buletinul de vot. Violența politică și intimidarea sunt în creștere în toată America.

El a făcut trimitere și la asaltul asupra Capitoliului „ Și vă amintiți de 6 ianuarie, când mulțimea furioasă a luat cu asalt Capitoliul SUA, a atacat forțele de ordine, a vânat oficiali aleși și a ridicat o spânzurătoare pentru a-l spânzura pe vicepreședintele Pence. Cine naiba se cred? Oameni buni, nu uitați, puterea este în mâinile voastre”, a mai adăugat acesta.

În cadrul discursului său, Joe Biden i-a atacat și pe republicani, acuzându-i că doresc să renunţe la progresele începute sub mandatul său.

Disputa Biden-Trump

Donald Trump, fostul președinte al SUA, a crescut suspansul în ceea ce privește o posibilă anunțare a candidaturii sale la scrutinul prezidenţial din 2024. De cealaltă parte, Joe Biden a anunțat deja că va candida pentru un nou mandat la șefia SUA. Însă, această decizie nu este privită cu ochi buni de toți democrații din cauza vârstei actualului președinte (Biden va împlini în curând 80 de ani), dar şi a lipsei sale de popularitate, scriu cei de la Digi24.

Din această confruntare de idei și mitinguri, sunt scoase la suprafață diviziunile care împart America.

O fotografă din statul New York, care a asistat la discursul lui Biden, a descris starea febrilă din tabăra democrată.

„Există un sentiment de urgenţă la dreapta, un sentiment că totul se prăbuşeşte şi există o datorie morală de a face ceva în privinţa asta… Această urgenţă, nu ştiu de ce, nu este simţită la fel de partea albastră, tabăra democraţilor”,a mărturisit aceasta.

În tot acest timp, republicanii sunt încrezători că pot obține majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, unde Partidul Democrat are un avantaj fragil. Dacă acest lucru se va întâmpla, conservatorii promit să verifice cu atenţie toate iniţiativele administraţiei Biden, inclusiv pe plan internaţional

De altfel, Kevin McCarthy, care este un posibil viitor preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a repetat luni pentru CNN că nu vrea să dea un cec în alb Ucrainei dacă Partidul Republican câştigă majoritatea. Ca replică, Casa Albă a precizat că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi neclintit, indiferent de rezultatele acestor alegeri.