Infofinanciar > Info > Zile libere pentru angajați! Proiect de lege care propune avansarea educației de prim ajutor
Info

Zile libere pentru angajați! Proiect de lege care propune avansarea educației de prim ajutor

curs de prim ajutor
sursă foto dreamstime

Deputatul Alin Apostol a propus în Parlament două inițiative legislative. Prima inițiativă vizează introducerea predării educației de prim ajutor în școli, iar a doua inițiativă are scopul de a permite angajaților care urmează cursuri de prim ajutor să solicite o zi liberă, iar angajatorii să poată deconta aceste zile libere din impozitul pe profit.

Pentru a evita tragedii precum cea de la Cluj, în care o elevă și-a pierdut viața înecată cu un jeleu, USR, sub îndrumarea deputatului Alin Apostol, a propus două proiecte de lege menite să ofere mai multor români cunoștințe de prim ajutor.

Proiectele vizează cursurile de prim ajutor

Primul proiect vizează introducerea predării educației de prim ajutor în școli, în timp ce al doilea proiect propune ca angajații care urmează cursuri de prim ajutor să poată solicita o zi liberă. De asemenea, angajatorii ar putea deconta aceste zile libere din impozitul pe profit, conform unui comunicat de presă emis.

„Educaţia de prim ajutor salvează vieţi. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generaţiile viitoare să fie pregătite. De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educaţia de prim ajutor în şcolile noastre. Îmi doresc ca toţi copiii să fie pregătiţi să acorde ajutor în situaţii limită. Să poată salva vieţi dacă situaţia o cere”, a explicat deputatul USR.

Alin Apostol a mai explicat că, pentru ca elevii să reușească cu adevărat să învețe cum să acorde prim ajutorul, aceștia au nevoie de lecții interactive. „Dar, pentru asta, trebuie ca Educaţie de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialişti cu pregătire psihopedagogică şi cu o bază practică. Copiii au nevoie să înţeleagă, să vadă, să exerseze, nu să înveţe pe de rost”, a spus acesta.

Zi liberă pentru angajații care vor să urmeze un curs de prim ajutor

Deputatul USR a elaborat proiectul de lege pe baza consultărilor cu experți în prim ajutor din partea Crucii Roșii și a Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), precum și cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Administrației Prezidențiale.

Al doilea proiect depus propune ca angajații interesați să urmeze cursuri de prim ajutor să poată solicita angajatorului o zi liberă pentru a participa la acestea. În plus, angajatorul ar putea deconta integral zilele libere acordate din impozitul pe profit către stat.

Deputatul a atras atenția la cifrele sumbre ale persoanelor care își pierd viața din cauza lipsei de cunoștințe asupra acordării primului ajutor. „70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situaţia producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, a transmis Alin Apostol, potrivit Mediafax.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.