Infofinanciar > Info > Nicolae Ciucă anunță introducerea unui nou ajutor! Care sunt românii ce vor primi sume de 45 de milioane de lei
Info

Nicolae Ciucă anunță introducerea unui nou ajutor! Care sunt românii ce vor primi sume de 45 de milioane de lei

Nicolae Ciucă, Sursă foto: romaniatv.net
Sursă foto: romaniatv.net

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi ca un nou sprijin pentru agricultorii români a fost aprobat de către Guvernul României, iar acesta ar urma să aducă sume de aproximativ 45 de milioane de lei în buzunarele cultivatorilor. 

Producătorii care activează în sectorul vegetal sunt vizați în special de această nouă măsură de ajutor.  

De asemenea, în ședința de Guvern organizată pe data de 4 mai 2023 au fost aprobate și alte două hotărâri guvernamentale, prin care oficialii își oferă sprijinul pentru domeniul agricol. 

Noul sprijin se adaugă la lista lungă de ajutoare pentru agricultori 

Pe lângă suma de peste 9 milioane de euro care va fi acordată fermierilor ce activează în sectorul vegetal, cultivatorii români urmează să beneficieze și de compensații aduse prin propunerile Comisiei Europene, care ar urma să contrabalanseze sumele de bani pierdute de către agricultori din cauza tranzitului și al importurilor de cereale ucrainene. 

„Fondurile care vor reveni României sunt de aproximativ 30 de milioane de euro, la care adăugăm sumele pe care guvernul deja le-a aprobat pentru compensarea fermierilor afectați de conflictul din Ucraina – și vorbim, astfel, de o susținere de aproximativ 50 de milioane de euro pentru cultivatorii români de cereale”, declară premierul Nicolae Ciucă. 

De asemenea, premierul a mai menționat și faptul că în ședința de Guvern desfășurată astăzi s-a discutat și despre măsurile necesare care trebuie luate pentru susținerea industriei de producere a laptelui și lactatelor și „despre stadiul programului agreat cu procesatorii și retailerii pentru reducerea prețului laptelui”. 

Astfel, potrivit declarațiilor lui Nicolae Ciucă, „Sub coordonarea Ministerului Agriculturii și cu sprijinul acordat de Consiliul Concurenței, acest demers facilitează scăderea prețului la raft al laptelui, un produs de primă necesitate pentru consumatori”. 

Decizia de a sprijinii suplimentari producătorii agricoli vine la câteva zile după interzicerea importurilor de cereale din Ucraina 

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, Comisia Europeană a decis ca din data de 2 mai să se interzică total importul de produse din Ucraina, în special când vine vorba de porumb, floarea-soarelui și semințe de rapiță, potrivit Antena 3.

„Această măsură este operațională din data de 2 și iată că fermierii au această posibilitate, au acest răgaz, până pe data de 5 iunie, când pot să folosească culoarele de comerț tradiționale, în așa fel încât să degajăm magaziile și să eliberăm magazinele de stocurile de cereale în vederea valorificării lor și a creării posibilităților necesare pentru depozitarea produselor care vin peste două luni de zile în campanie de recoltare și, de aici, valorificarea pentru a putea să-și continue activitatea de la fermieri” transmite ministrul Agriculturii în cadrul aceleași conferințe de presă. 

De asemenea, Petre Daea continuă și susține că a doua măsura adoptată astăzi în cadrul ședinței guvernamentale care vizează partea materială de susținere a agricultorilor va ajunge să fie de 30 de milioane de euro și „va fi operațională în momentul în care regulamentul va apărea în jurnalul oficial și noi suntem pregătiți cu actul normativ să punem la dispoziție sumele cuvenite pentru a susține stocurile de la cele trei produse – la porumb, la floarea-soarelui și rapiță. În derulare se află actul normativ pe care Guvernul l-a aprobat și, prin decizia Guvernului, la cele 10 milioane care au venit inițial, s-au adăugat încă alte 10, deci în total 20 de milioane pentru susținerea fermierilor care au avut grâne în stoc la data de 1 februarie, în așa fel încât să putem nivela drumul acesta al deficitului pe care l-au înregistrat fermierii ca urmare a situației pe piață”. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.