Infofinanciar > Info > „Zig-Zag printre gândurile mele”. Ion Cristoiu îmbina în noua sa carte meditațiile filosofice cu însemnările personale
Info

„Zig-Zag printre gândurile mele”. Ion Cristoiu îmbina în noua sa carte meditațiile filosofice cu însemnările personale

Zig-Zag printre gândurile mele, de Ion Cristoiu, Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

„Zig-Zag pentru gândurile mele” este o nouă carte semnată de Ion Cristoiu, lansată de editura Evenimentul și Capital. Aceasta reprezintă un amestec de eseu și proză, ce îmbină meditațiile filosofice cu însemnările personale.

Cartea lui Ion Cristoiu prezintă viața cotidiană ce se confruntă cu idei perene, uneori cu aspecte filosofice, alteori satirice. Lectura va oferi cititorilor o experiență unică plină de revelații culturale și istorice.

Gândurile maestrului Ion Cristoiu

„Zig-Zag printre gândurile mele” va fi disponibilă în librăriile Cărturești, Eminescu, Papirus, Librarul, Alexandria. Aceasta poate fi achiziționată și online de pe edituradecarte.ro.

“Reuşesc să rezist tentației de a mă uita la televizor în neştire, fără a căuta ceva anume, doar aşa, să fac altceva decît să citesc. Aşezat în scaunul incomod care a luat locul fotoliului, iau la mînă caietul negru, pentru a-l da la bătut. Pe măsură ce înaintez în lectura accelerată, redusă la privirea aruncată pe pagină, descopăr c-am renunţat cu vremea la formula amestecului de jurnal și eseu pusă sub genericul Lumea prin care trec. Nu ştiu cum am găsit-o, dar acum, la recapitulare, îmi dau seama că era fericită. Pentru prima oară cineva (eu, adică) face din scris și cítít domeníí ale consemnăríí zílníce. Din motive care-mi scapă, am abandonat-o, întorcîndu-mă la formula clasică a eseului. Ar trebui să revin la amestecul unic de jurnal, proză și eseu. Și am revenit. Sub forma Zig-Zag printre gîndurile mele.” Ion Cristoiu.

„Zig-Zag printre gândurile mele” explorează teme diverse: de la existența unei echipe de fotbal din cadrul Mișcării Legionare până la trădările avute de Tudor Vladimirescu și Nicolae Ceaușescu.

De asemenea, în carte, sunt prezentate și aspecte mia puțin cunoscute din istoria. Ion Cristoiu a vorbit și despre felul de a consuma vin a romanilor. Maestrul a adus în atenția cititorului și relația lui Sadoveanu cu femeilor măritate. Ion Cristoiu oferă o nouă viziune despre aceste subiecte.

Ce subiecte pot fi găsite în carte

În cadrul cărții sunt analizate evenimente istorice controversate. Printre acestea se numără salvarea unei pelicule cu mareșalul Antonescu de către comuniști, dar și tradiția cuceririi în Imperiul Rus.

Ion Cristoiu abordează și teme mai sensibile precum nudul în perioada interbelică. Se regăsește în paginile cărții și o comparație între țăranii norvegieni și cei români. Astfel, maestrul își arată talentul de a lega istoria de discursul modern.

Anumite capitole se remarcă prin originalitate: „Internetul – fast-food-ul gândirii”, „Făt-Frumos e român de-al nostru”. De asemenea, lectura prezintă modul în care istoria poate fi văzută ca o telenovelă veritabilă.

Conform evz.ro, în carte sunt abordate și teme serioase și provocatoare, cum ar fi rolul lui Horia Sima ca posibil agent sub acoperire. De asemenea, se vorbește și despre impactul operațiunilor CIA clandestine.

Această carte a maestrului Ion Cristoiu este o lectură obligatorie pentru cei ce sunt pasionați de cultura și literatura română și istorie. Oferă o perspectivă profundă și deosebită a evenimentelor și personalităților ce au avut un impact asupra culturii, dar și a istoriei românești și internaționale.