Infofinanciar > Lumea la zi > Zi semnificativă pentru talibani. Ce sărbătorește azi națiunea afgană?
Lumea la zi

Zi semnificativă pentru talibani. Ce sărbătorește azi națiunea afgană?

sursa: dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

În data de 15 august, marți, talibanii din Afganistan marchează o zi de importanță semnificativă, considerată a fi o sărbătoare națională, în amintirea a doi ani de când au preluat controlul asupra țării. Această dată este sărbătorită prin diverse evenimente și activități, inclusiv printr-o declarație care pune accentul pe reinstaurarea lor la putere.

După preluarea puterii, talibanii au decis să schimbe numele țării în „Emiratul Islamic Afganistan”. În prezent, drapelele cu culorile alb și negru ale acestui nou stat sunt înălțate în diferite puncte de control din capitala care a fost ocupată acum doi ani.

Națiunea afgană strigă ,,jos europenii” pe străzi

În dimineața zilei de marți,  15 august, străzile din capitala afgană erau liniștite, dar talibanii începeau să se adune în fața ceea ce a fost în trecut ambasada americană. În același timp, câțiva bărbați au fost observați făcând fotografii de sine în timp ce cântau imnurile specifice.

„Cucerirea Kabulului a dovedit încă o dată că nimeni nu poate controla mândra naţiune afgană şi că niciunui cuceritor nu i se va permite să ameninţe independenţa şi libertatea ţării”, se arată într-un comunicat. La Herat, combatanții talibani strigau lozinci precum ,,Jos europenilor! Jos occidentalilor! Trăiască Emiratul Islamic Afganistan! Jos americani!”.

Comunitatea globală este în imposibilitatea de a recunoaște autoritățile afgane din cauza restricțiilor severe impuse femeilor. Aceste restricții au condus la excluderea lor din sfera publică, limitându-le accesul la locuri de muncă și educație.

Talibanii consideră această zi ca fiind una fericită

Experții Organizației Națiunilor Unite au criticat faptul că promisiunile făcute de către liderii talibani cu privire la instaurarea unui regim mai moderat decât cel impus în perioada în care au deținut puterea între 1996 și 2001 nu au fost respectate, așa cum a fost menționat anterior.

„În pofida asigurărilor date de autorităţilor talibane de facto potrivit cărora orice restricţie, în special în termeni de acces la educaţie, va fi temporară, faptele din teren au demonstrat existenţa unui sistem accelerat, sistematic şi global de segregare, de marginalizare şi de persecuţie”, se arată într-un comunicat ONU.

În data de 15 august 2021, când guvernul sprijinit de Statele Unite a căzut și liderii săi au fugit în străinătate, drapelele cu nuanțe de alb și negru, reprezentând Emiratul Islamic Afganistan, denumirea dată țării de către noii săi conducători, au fost înălțate la punctele de control din capitala afgană care fusese ocupată. ,,Astăzi este o zi fericită (..) este data încetării ocupaţiei ţării noastre”, şi-a exprimat satisfacția Mortaza Khairi, de 21 de ani, student la medicină. Studii la care femeile nu mai acces, conform b1tv.ro.