Infofinanciar > Info > Zi liberă de la stat. Ce angajați din mediul de stat și privat sunt vizați
Info

Zi liberă de la stat. Ce angajați din mediul de stat și privat sunt vizați

Sursă foto: capital.ro
Sursă foto: capital.ro

Două proiecte de lege noi au în vedere învățarea românilor pentru oferirea primul ajutor. Toți angajații, indiferent că sunt în mediul privat sau la stat vor primi o zi liberă dacă vor face acest curs.

Angajatorul va deconta integral la stat zilele libere ce vor fi acordate angajaților. Acestea se vor lua din impozitul pe profit. De menționat este faptul că ziua liberă se va acorda doar în condițiile în care salariatul o va cere. Cursul costă 200 de lei și durează aproximativ 8 ore.

Primul ajutor, o nevoie în cazul românilor

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează deputatul USR, Alin Apostol, unul dintre inițiatori.

Cursurile vor fi urmate la „instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”.

Acest proiect a fost propus ca unul ce prevede predarea educației de prim ajutor în școli. În momentul actual, în România, educația pentru sănătate este o materie opțională și este urmată de doar 5% din elevi, conform stirileprotv.ro.

Românii au din ce în ce mai multe zile libere

Românii se bucură de extrem de multe zile libere pe tot parcursul anului. În România sunt 15 sărbători legale potrivit legislației. Totuși, trebuie menționat faptul că din acest an au fost introduse trei noi zile libere, pentru a se crea punți între zilele deja libere și weekend-uri. Astfel, 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august au devenit zile libere pentru toți angajații ce lucrează la stat.

„Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, conform comunicatului emis de Ministerul Muncii.

Din anul 2024, românii se vor bucura de încă două zile libere în luna ianuarie, mai exact zilele de 6 și 7 ianuarie, deoarece atunci sunt sărbătorite Boboteaza, respective Sfântul Ion.

Cum mai pot beneficia românii de zile libere?

Excluzând zilele libere legale, românii mai pot beneficia de câteva chiar dacă sunt plătite sau nu. Acestea sunt prevăzute în Codul Muncii și pot fi dovedite cu ajutorul actelor specific, reglementărilor și politicilor interne ale fiecărei companii. Fiecare angajat are dreptul al 20 de zile de concediu pe an, însă există și companii ce pot acorda mai multe zile suplimentare de odihnă.

De asemenea, dacă există evenimente familiale de tipul căsătorii, nașteri și decesuri, angajații au dreptul la un anumit de număr de zile libere. În ceea ce privește liberul fără plată, salariații pot beneficia de 30 de zile. Însă acesta poate fi acordat o singură dată.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.